Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling anmäld

Annons

Kommunen gjorde för en tid sedan en upphandling om skyddsbarriärer. Den innebär att man ska teckna ett säkerhetsavtal som försäkrar kommunen att få 1,5 kilometer mobila skyddsbarriärer inom 24 timmar om en det finns risk för översvämning.

Det kom in tre anbud och vinnare blev Willab Pro som tidigare träffat avtal med Carl Larsson-gården om skyddsbarriärer. Avtalet är tioårigt och ger företaget cirka 100000 kronor om året för garantin till kommunen. Detta betalas av statsbidrag för beredskap.

Företaget Flood Protection anser dock att upphandlingen gick till på fel sätt och att kommunen brutit mot regeln att alla ska behandlas lika. Detta för att kommunens säkerhetschef Jan-Åke Holmdahl och kommunalrådet Dan Westerberg var med när Willab Pro år 2004 demonstrerade sina skyddsbarriärer i Marnäsån inför Carl Larsson-gårdens upphandling av barriärer. Någon demonstration av liknande slag har inte Flood Protection fått göra.

I sin begäran om att länsstyrelsen ska överpröva upphandlingen menar företaget att kommunen redan hade bestämt sig för Willab och frågan var bara hur det skulle gå till.

Det här är rent nonsens, anser Jan-Åke Holmdahl.

- De har blandat ihop vår upphandling med Carl Larsson-gårdens. Vi var bara konsulter och stöd till Carl Larsson-gården. Upphandlingen skötte de själva och vi hade vid den tidpunkten inte ens börjat tänka på att göra en egen, säger han.

Om Flood Protections resonemang skulle gälla så skulle det vara omöjligt för någon i kommunen att titta på en enda sak, anser han.

- Det vore absurt. Då skulle vi inte kunna gå på en enda mässa eller göra ett studiebesök någonstans med tanke på att vi i framtiden skulle kunna tänkas göra en upphandling av sådant vi sett, säger han.

Flood Protection anser sig också på flera punkter ha blivit felbedömt vid kommunens utvärdering av anbuden, bland annat vad gäller säkerhet och kvalitet.

Enligt företaget fick man för låg poäng. Det pekar på att räddningsverket köpt skyddsbarriärer från Flood Protection och att genomförda test där visar att man uppfyllde alla krav.

Det är en sanning med modifikation, anser kommunen. Det har nu i efterhand kommit fram att räddningsverket lagt användarförbud på företagets barriärer och reklamerat dem. Detta för att de vid två testtillfällen kollapsat.

-Det här kände företaget till när man lämnade anbudet men det visste inte kommunen vid utvärderingen. Hade vi vetat om det skulle Flood Protection sannolikt fått ännu lägre poäng, säger Jan-Åke Holmdahl.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons