Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgörelse nära om betalningar i EU

Annons

EU närmar sig en uppgörelse om kreditkort och betalningar som kan innebära snabbare och enklare system för transaktioner inom unionen.

Om EU-parlamentet ställer upp på det förslag som en majoritet av de 27 medlemsländerna nu sägs stå bakom, kan de nya reglerna införas med början nästa år. Medlemsländerna har sedan till slutet av 2009 på sig att plocka in reglerna i sin egen lagstiftning.

När EU:s finansministrar möts i Bryssel 27 mars blir förslaget till en inre marknad för kort och betalningar i EU bli en huvudpunkt på agendan. Då vet också ministrarna mer om hur parlamentet ser på förutsättningarna för en uppgörelse under våren.

Det ska räcka med att ha ett enda bankkonto i någon bank i Europa för att kunna sköta betalningar av räkningar i vilket EU-land som helst. I dag måste till exempel den som bor i ett EU-land oftast också ha ett bankkonto där, dels för att få kreditkort där och för att kunna betala räkningar.

Och betalningarna ska kunna ske utan saftiga avgifter.

Ett syfte med förslaget är också att bryta upp den helt dominerande ställning som Visa och Mastercard har på marknaden för kort. Fler aktörer ska kunna ge sig in i striden om kunderna. Det ska, är tanken, räcka med att etablera sig i ett EU-land för att kunna erbjuda sina tjänster i hela unionen. I dag måste oftast ett företag ha ett kontor i varje land det vill verka i.

Det ska gå fortare att flytta pengar mellan två länder _ i princip en dag ska det ta. Normalt tar en överföring nu flera dagar.

TT

Mer läsning

Annons