Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppfräschning av fasaden

Annons

Det var år 2002 som kommunala fastighetsbolaget Hushagen AB köpte Palladiumbyggnaden. Något som möjliggjorde att en upprustning av den anrika stenbyggnaden kunde komma till stånd.

I och med att den intilliggande Eklundska fastigheten nyligen renoverats och gjorts om till hyresrätter blev behovet av en exteriör uppsnyggning av Palladiumhuset akut.

Nu har också arbetet med att snygga till byggnadens fasad inletts.

I första etappen ska fasadputsen bättras på och därefter ska huset målas.

- Det blir i en gulaktig nyans som stämmer väl in med såväl Wasabryggeriet som Eklundska huset, förklarar fastighetsförvaltaren Rolf Linder vid Hushagen AB.

När det gäller den interiöra renoveringen finns dock ännu inget bestämt varken vad gäller tidsaspekter eller utseende.

Mycket hänger på vilken typ av verksamhet som ska finnas i huset. Under senare år har ju allt från teaterscener till ungdomsbostäder diskuterats.

- Vi för en förutsättningslös diskussion kring Palladiumhusets framtid och det viktiga är ju att få in något som fungerar långsiktigt. Positivt är i alla fall att intresset för den här delen av centrum ökat på senare tid, säger Rolf Linder.

Oavsett verksamhet så kommer den framtida renoveringen av byggnaden att genomföras med mycket varsam hand.

- Givetvis. Det är en charmig byggnad som nog tillhör de vackraste i staden egentligen, så den är vi rädd om. Det är ju vårt ansvar att ta hand om och vårda detta hus, säger betonar Rolf Linder.

Även om huset är kraftigt nedslitet så ska det inte innebära några problem för att få det i bra skick igen.

- Nej, visst finns det stora skador här och var. Men det är ändå i långt mycket bättre skick än vad Wasabryggeriet var i när den renoveringen påbörjades.

- Helt klart finns det hopp för Palladiumhuset.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons