Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppfinnarpris till Nicklas

Annons

Tidningen har tidigare berättat om RailDocs affärsidé och om uppfinningen som kan spara mångmiljonbelopp åt ägare av järnvägsnät jorden runt.

Den går ut på att besikta järnvägsslipers. I stället för att med tidsödande och osäkra metoder som att använda ögon och verktyg för att kontrollera om sliprarna är "friska", har RailDoc utvecklat en maskin som sänder signaler genom dem och det går sedan att avläsa hur de ser ut inuti. Om sliprarna är gjorda av trä eller betong spelar ingen roll.

Nyligen fick Nicklas tillsammans med P-O Bergman Skapastipendiet på 10000 kronor för uppfinningen.

På torsdagskvällen ramlade det in ytterligare fem tusenlappar när RailDoc togs ut som en av de tio finalisterna i Venture cup, som avgjordes i Stockholms universitet.

Det är inga stora pengar det handlar om, men äran är desto större. Själv tar Nicklas inte åt sig alltför mycket:

- Jag skickar in både pengar och ära i företaget.

I vår avgörs steg två i Venture cup och då handlar det om lite större pengar. Där kommer nämligen en av de tio finalisterna att vinna 200000 kronor.

Om RailDoc vinner även de slantarna, så är det ingen avancerad gissning att de inte kommer att gå åt till resor och nöjen.

- Jag lägger in allt i företaget, förklarar Nicklas.

Venture cup arrangeras av en mängd privata och offentliga företag, myndigheter och institutioner, bland dem universitet, högskolor, Nutek och Svenskt Näringsliv.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons