Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdraget är utfört

Annons

- Vi fick i hop nästan 25 000 kronor, den största enskilda gåvan kom från Emmaus i Borlänge, berättar Marie Johansson.

Leksakerna skulle Bjursparet överlämna till fängslade småbarn på ett fängelse i Chiang Rai i norra Thailand. Barnen sitter inspärrade, eftersom deras mammor är kriminella.

Att komma in och besöka fängelset är inte lätt för utlänningar, men tack vare Tommy Engmér, från Insjön, numera bosatt i Chaing Rai och gift med en thailändska, lyckades Malte och Marie att ta sig in i det allra heligaste av fängelset.

Tommy hade sett och läst artikeln om de inlåsta barnen på Falu Kurirens nätsida hemma i Thailand. Tommy blev så engagerad att han ringde hem till Marie och Malte i Bjursås och erbjöd att hjälpa till när man kom till Thailand.

- Utan Tommy och hans thailändska frus insatser, hade vi nog aldrig kommit in i fängelset, tror Marie Johansson.

- Jag bad Tommys hustru att skriva ett brev på thailändska, där vi förklarade vilka vi var och vilka syften vi hade med besöket.

Brevet gav tydligen resultat, efter att några vakter vid fängelseinsläppet läst brevet, släpptes Malte och Marie in med resväskan full av leksaker.

Efter drygt en timme med samtal från anställda på fängelset, visade sig plötsligt den kvinnliga chefen för kvinnofängelset, där även barnen sitter inspärrade.

- Den kvinnliga chefen hade tårar i ögonen när vi framförde vårt budskap. Efter genomgång av våra väskor, tog personalen med sig våra 35 inslagna paket innehållande tvål, kam, mjukisdjur och några andra småpresenter, samt en del större leksaker till de fängslade barnen.

- Vi fick inte följa med ända fram till barnen. Men vi är övertygade om att leksakerna hamnade i rätta händer, säger Marie och Malte.

Efter besöket i fängelset åkte Malte och Marie till ett barnhem i staden Banchivit, som drivs av Eva Olofsson, en svensk kvinna i 60-årsåldern.

Barnhemmet är uppbyggt med svenska medel. Här hamnar barn från sex år och uppåt som inte längre får sitta tillsammans med sina mammor i fängelset.

- Vi skänkte en del av pengarna till barnhemmet, dessutom gav vi 5 000 kronor till ett annat barnhem för att de skulle kunna dra in vatten i huset.

- Vi fick otroligt bra kontakt med Eva Olofsson som lovade att komma till Bjursås i sommar och berätta om barnhemmet i Thailand, säger Marie och Malte Johansson som tänker fortsätta att hjälpa barn i Thailand.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons