Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag - terroristbekämpning

Annons

Hemvärnet har gått igenom stora omvälvningar på kort tid. Under hemvärnets storhetstid på 50- och 60-talet hade i princip alla män över 47 år en uppgift i hemvärn eller civilförsvar. Idag är deltagandet frivilligt och hemvärnet består av omkring 50 000 personer.

Vid årsskiftet minskades antalet bataljoner i Dalarna från åtta till fem. Länets bataljoner består av totalt 2 400 personer.

Men det rör sig inte om någon nedtrappning. Tvärtom får hemvärnet allt modernare utrustning och allt viktigare uppgifter i takt med nedrustningen av ordinarie försvar. Om Dalregementsgruppen fick bestämma skulle hemvärnet hellre kallas nationella skyddsstyrkor eller liknande.

- När det nya försvarsbeslutet kommer blir det inte många utbildningsplattformar kvar i landet. Då får hemvärnsstyrkorna ännu större roller, säger Kjell Andersson som är lärare på Hemvärnets stridsskola, HVSS.

Sedan i måndags befinner han sig i Falun för att övervaka utbildningen av 17 insatsplutonchefer från hela landet. Insatsplutonerna är hemvärnsbataljonernas spjutspetsar som i huvudsak består av värnpliktiga som fått smak av lumpen, men inte krigsplacerats.

- Plutonerna är fristående, mobila förband som ska kunna lite mer. Medelåldern är 25-30 år, de får bästa utrustningen och övar säkert uppåt 200 timmar per år, förklarar Andersson.

I Dalarna finns fem, snart sex, insatsplutoner om 40 personer bland annat med uppgift att försvara särskilda skyddsobjekt i Stockholm, till exempel Arlanda flygplats och regeringsbyggnader.

- Vi vet vad vi har för objekt att försvara, men får inte säga det. Vi ska snabbt kunna förflytta oss 30 mil, berättar kvartermästare Torgny Wiklund från Fagersta som deltar vid tiodagarsövningen i Falun.

I går övade han och kollegorna försvarsskjutning med skarpladdade AK 4:or. De skyddade ett fingerat objekt.

- Den stora invasionen från öst kan vi glömma. Nu tänker vi oss en fiende på fem-sju sabotörer eller terrorister, förklarar han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons