Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag samordning

Annons

Han är på väg till Cypern där en samordningscentral för humanitär hjälpverksamhet ska upprättas.

Inför ett eventuellt krig i mellanöstern förbereder sig nu FN med hjälp av olika experter inom kommunikation.

Rolf Sjöberg är en av dem.

Rolf Sjöberg kommer ursprungligen från Gällivare men bor och verkar i Falun där han driver ett eget IT-företag. Han tränar även räddningshundar. Nu är han vid Räddningstjänsten i Karlstad där mer information om det kommande uppdraget ges.

- Jag vet inte i detalj vad som kommer att ske, förklarar Rolf. Men det verkar vara ett spännande uppdrag - jag vågade inte tacka nej.

FN-organet OCHA har beslutat att upprätta en samordningscentral i Larnaca på Cypern inför hotet av en väpnad konflikt i Irak. Samordningen gäller humanitära insatser, och för detta arbete har OCHA sänt en begäran till Sverige om bistånd med en IT-expert. Valet föll på Rolf Sjöberg från Falun.

- Jag tror jag valdes ut efter tips från mina personliga kontakter, säger Rolf. Men framför allt genom min erfarenhet och kompetens inom IT och radio. Jag är också flexibel och kan ta uppdrag med kort varsel.

På måndag kommer Rolf att vara nere på Cypern. Där har FN hyrt ett helt hotell för centralen där 100-300 personer, varav tre svenskar, kommer att arbeta med kommunikation och information. Rolfs arbete går ut på att bygga upp systemet som ska vara i drift den 10 maj.

Rolf har aldrig tidigare utfört något liknande jobb.

- Det är med blandade känslor jag åker, berättar han. Men uppgiften känns viktig och spännande.

Under helgen återvänder Rolf till Falun där han kan ladda upp inför resan och uppdraget Cypern.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons