Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdaterat för maxtaxa

Annons

Taxan, som började gälla den första juli, innebär att ingen behöver betala mer än 1 516 kronor i månaden för omsorg.

I andra kommuner, Hedemora som exempel, har antalet anställda på omsorgsförvaltningen utökats, för att man ska hinna med de nya avgiftsberäkningarna. Så ser det inte ut i Borlänge.

- Vi har haft extra hjälp under våren, men nu har vi i stället anpassat våra semestrar efter det här. På så sätt har vi sett till att vi är tillbaka på jobbet i tid för att hinna med allt, säger Kari Hyvönen, IT-ansvarig vid omsorgsnämndens kansli.

I Borlänge började man förbereda för maxtaxan redan under våren. För att ingen ska riskera att betala för mycket har man begärt in nya inkomstuppgifter från de berörda pensionärerna.

- Vi behöver uppgifterna för att kunna räkna ut vad varje enskild individ har råd att betala för omsorg och särskilt boende, förklarar Kari Hyvönen.

Redan innan maxtaxan infördes i landet, kunde Borlänge kommun visa upp låga omsorgspriser. Det gällde både låg- och höginkomsttagare. Att maxataxan nu införts, innebär att flera höginkomsttagare kommer att få sina månadsavgifter höjda.

- Ja, de som har det gott ställt kan få en liten förhöjning, men det handlar inte om några stora summor, säger Kari Hyvönen.

Borlänge kommun har tidigare haft två olika datasystem för uträkning av omsorgs- och boendekostnader.

- Vi har arbetat efter maxtaxan sedan den infördes, men nu kan man säga att den börjar gälla på allvar i Borlänge kommun.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons