Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt i Säters kommun

Annons

- Det var roligt och ger oss samtidigt en kick i vårt framtida arbete för näringslivet i kommunen, säger Säters näringslivssekreterare Helena Åkerberg.

Svenskt näringsliv har sedan några år gjort en enkätundersökning om näringslivsklimatet i Sverige. Totalt 30 000 företagare och 8 000 kommunpolitiker från landets 289 kommuner har svarat på frågor om hur de upplever näringslivsklimatet i just sin kommun.

I Dalarna är det, liksom tidigare år, Leksand som rankas högst. I årets undersökning hade kommunen avancerat från 32:a till 20:e plats jämfört med 2001.

Men det stora lyftet svarar Säter för som tagit 77 placeringar från 239:e till 162 plats.

- En viktig orsak till att vi tydligen upplevs alltmer som en näringslivsvänlig kommun är att vi verkligen lägger ner mycket tid och kraft på att få en bra dialog med företagarna. Vi gör också ofta företagsbesök, säger Helena Åkerberg.

Nu ska det bli extra intressant att se hur Säter ska kunna hålla den nya nivån. Enkäterna var gjorda under 2001-2002. Det var då som den tidigare näringslivschefen Mikael Sellén slutade. Därefter gjorde Säters kommunpolitiker en omorganisation som många ser som en neddragning av kommunens näringslivssatsning. Bland annat drog man in tjänsten näringslivschef. I dag är det kommunchefen Christer Malmstedt och näringslivssekreteraren Helena Åkerberg som är huvudansvariga för näringslivsfrågorna.

- Vi ska verkligen satsa på att behålla vår position. Bland annat genom bra dialog med företagarna, menar Helena Åkerberg.

Andra kommuner med stora dalalyft är Malung, Rättvik och Gagnef.

Falun är kommunen som de senaste åren satsat hårt på näringslivsfrågorna. Men det har inte givit något resultat i denna undersökning. Falun har bara avancerat en placering och ligger på 235: e plats.

- Dessa siffror kommer från en gammal undersökning sedan hösten 2001. Det är tydligen först nu som alla resultaten är klara. Det som jag mest ser som relevant är den nya enkätundersökning som ska göras under hösten 2003.

- Det är då som vi få vi får se resultatet på vårt arbete. Fram till dess noterar jag att Falun har en positivt sysselsättningsutveckling och ligger bra till över Sveriges kommuner när det gäller nyföretagande och befolkningsökning, säger Faluns näringslivschef Hans Ahlin.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons