Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt för Fundias ägare - men minus i Smedjebacken

Annons

Koncernen redovisade i fjol en förlust och meddelade i vintras en omfattande personalminskning.

Rautaruukki har dragit nytta av att priset på stål har utvecklats väl, sju procent bättre pris än första halvåret 2002.

Men också kostnadsnedskärningarna har spelat en betydande roll. Antalet anställda har minskat med 700.

Prisutvecklingen på stål beror på att de europeiska stålproducenterna lyckats hantera överkapaciteten utan att dumpa priserna.

Rautaruukkis resultat efter finansnetto var i januari-juni 43 miljoner euro medan bolaget under samma tid i fjol gjorde en förlust på 23 miljoner euro. Rautaruukki spår att man kommer att nå en omsättning på tre miljarder euro under 2003.

Leveranserna av långa produkter ökade i genomsnitt med åtta procent och priserna blev mellan fem och tio procent bättre men detta äts upp av ökade el och skrotkostnader.

I rapporten oroas Rautaruukki av att el- och skrotpriserna som Fundia är så beroende av utvecklas mycket negativt.

Marknaden för den produktdel "bar" som Smedjebacken tillhör minskade andra kvartalet efter en god start på det nya året, men orderboken är ändå god heter det.

Fundiadelarnas totala tonnage i enheterna i Norge, Finland och Sverige var 1 021 000 ton jämfört med 933 000 ton första halvan av fjolåret. Fundia omsatte 415 miljoner euro jämfört med 373 miljoner euro i fjol.

Nollresultat nåddes båda första halvåren.

Fundia Special Bar i Smedjebacken rapporterar dock en minskad vinst i jämförelse med i fjol som var ett rekordår men inga detaljer ges.

Rautaruukki ska också genomföra en omorganisation där företagets verksamhet fokuseras i fyra kundorienterade divisioner; Metal Products, Building and Construction Solutions, Mechanical Engineering Solutions och Metal Fabrication Solutions.

Rautaruukkis stål och valsverk ska organiseras en kostnadseffektiv och integrerad organisation heter det i pressmeddelandet.

Det finns inget som inte tyder på att Fundiadelarna också omfattas av förändringen.

Mer läsning

Annons