Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt för Dala-Cement

Annons

Trots en tids ekonomiska svårigheter och en konkurs har betongelementföretaget kvar många av sina gamla kunder.

- Företaget har skött både leverantörerna och kunderna, konstaterar Conny Nilsson, som kom till Björbo med en helt ny och patenterad produkt - och många nya kunder.

Han berättar att den nya ägargruppen har ett etablerat samarbete med hustillverkare och även kunder i Norge.

De hade också med sig ett patent på ett nytt väggelement.

- Vi har kommit på ett nytt sätt att ha ett träregelverk på en betongstomme. Genom att undvika att gjuta ihop trä och betong förebygger vi kondens och mögelproblem, förklarar Conny Nilsson och tillägger att det nya elementet är förhållandevis lätt och därmed transportvänligt.

Dessutom har företaget börjat gjuta blocken med ytsidan uppåt, vilket ger helt nya möjligheter att ge dem olika utseenden, strukturer.

Sammantaget innebär det här att företaget fått många beställningar och att orderboken börjar bli ganska tjock.

- Vi har en orderstock på fyra till fem månaders produktion och mer på väg in. En del av förfrågningarna är så omfattande att vi överväger om vi kan säga ja till dem, berättar vd:n.

Rolf Jugas, produktionstekniker med många år inom företaget, konstaterar att Dala-Cement behöver bygga eller beställa ett antal nya bjälklagsformar och på sikt också en ny härdkammare för efterbehandling av blockens ytstruktur.

- Till sommaren ska vi genomföra en utvärdering för att se vilka produkter vi ska satsa på. Självfallet är det kundintresset och lönsamheten som avgör vad vi ska satsa på och vilka investeringar som måste till, säger produktionsteknikern.

Han är mycket glad över att de nya ägarna, i likhet med de tidigare, värnar om bygden och är beredda att stötta det lokala föreningslivet.

- Från min egen hembygd vet jag att bygdens och föreningslivets väl och ve betyder mycket för de anställda och därmed även för företagsamheten. Trots att min hembygd ligger 34 mil härifrån känns Björbo som hemma. Vi har blivit fantastiskt väl bemötta och hoppas kunna bidra till att utveckla företagets verksamhet på ett sätt som är bra för bygden. Utvecklingsmöjligheterna är goda, anser Conny Nilsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons