Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppåt för campingen

Annons

Campingplatsen i Vansbro har sett en tydlig ökning i antalet campare.

- Det är mycket norrmän som hittar hit. Jag tror det beror på att de får mycket svenska pengar när de växlar in sina norska, säger Kent Nilsson som driver campingen.

- Annars tycker jag att det är mindre gäster från Tyskland, men vi har haft gäster från Holland, Tjeckien, Finland och Korea.

Runt Siljan har trängseln varit stor i sommar och det har fått effekter i Vansbro.

- Vi har många gäster som kommer hit för att det är lugnare här, säger Kent Nilsson.

I Lindesnäs har man mest campare som hyr platser hela säsongen. I år har den gruppen minskat, i stället kommer det fler gäster som endast stannar några nätter. Campare på genomresa som stannar till några dagar är den vanligaste besökaren i Vansbro. Tack vare riksvägarna 64 och 71 är det många som passerar Vansbro och väljer att göra ett kortare stopp. Vacker natur och möjligheten till fiske och andra friluftsaktiviteter lockar camparna.

- Det är lite dåligt med stora turistattraktioner om man jämför med andra turistorter, därför stannar folk oftast inte någon längre tid, säger Kent Nilsson.

På campingen i Nås har man inte märkt av ökningen på samma sätt, siffran över antalet gästnätter håller sig på en jämn nivå. Där har man tvärtom sett en minskning i antalet utländska besökare, normalt sett är en tredjedel av gästerna från utlandet. Annars brukar de utländska besöken öka under slutet av säsongen.

- I går dök det plötsligt upp väldigt många tyska och holländska gäster, då var de en majoritet på campingen, säger Lars-Johan Dömstedt som arbetar på Nås Camping.

De som söker sig till campingen i Nås är främst ute efter den lilla campingen där trängseln inte är så stor.

- Det tyska älgintresset lever fortfarande. Många söker efter naturupplevelser som kanotpaddling eller vandring, säger Lars-Johan Dömstedt.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons