Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp för tågtrafiken

Annons

Kampanjen inleddes på perrongen i Borlänge i går. Facket, Seko, och socialdemokratiska politiker delar ut vykort och frukostpåsar till resenärer.

5 000 vykort har tryckts upp i en första omgång och förhoppningen är att SJ-chefen Jan Forsbergs skrivbord ska fyllas med protester från tågresenärer.

- Jag åker mycket tåg och ska skicka in vykortet, säger Jeanethe Ahlgren.

- Det är jättebra om det kan bli förbättringar.

Under de närmaste veckorna kommer folk att finnas ute på järnvägsstationer runt om i Dalarna och dela ut kort och mana till protester. Ett försök att mobilisera resenärerna och sätta press på SJ. Anna Larsson, SSU, deltog i gårdagens aktion:

- Jag åker själv inte tåg så ofta, men mycket behöver ändras.

Peter Hultqvist, kommunalråd i Borlänge och ordförande för länets socialdemokrater, sammanfattar syftet:

- Det måste bli bättre standard på tågen, inga förseningar och en upprustning av banan. Vi vill försöka få med resenärerna på det.

På måndag ska en delegation från Dalarna uppvakta SJ:s vd. Med är landshövdingen, Region Dalarna, facket och näringslivet. Peter Hultqvist har även tidigare i flera omgångar stött på SJ, både muntligen och brevledes.

- De besked jag får är att de vill satsa på Dalabanan. Köpa in nya vagnar och lok. Bättre tilldelning av resurser. Men vi vill se resultat. Hittills har det inte hänt särskilt mycket.

- Det enda vi sett är att de tagit bort X2000, det är inte sådana resultat vi vill se, summerar Hult-qvist.

Leif Lindström, lokförare och vänsterpartist, tycker att det är bra att folk engagerar sig, och han menar att aktionen är ett gott initiativ:

- Men jag tycker att vi politiskt och fackligt aktiva ska passa oss för att uppmana folk att skicka kort till verkställande direktörer. Kortet borde i stället adresseras till näringsministern.

Lindström menar att socialdemokraterna som har makten borde kunna agera på ett annat sätt för att få en bättre trafik.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons