Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis, alla politiker som stöttade Kommunal

Annons

Kommunal tog initiativ till förhandlingarna som ledde fram till ett avtal. Kröp vi till korset? Var vår långa lönekamp, alla demonstrationer och aktioner på gator och torg, alla timmar som strejkvakter förgäves?

Nej, de gav resultat och lönekampen fortsätter nu i kommunerna och i landstinget.

Det nya avtalet innebär att lägsta lönen för vuxna höjs till 13 000 kronor för medlemmar utan yrkesutbildning redan i oktober och till 14 000 kronor från april nästa år för dem som har yrkesgymnasial utbildning.

Den höjda lägsta lönerna betyder mycket för den enskilde. Men det betyder också oerhört mycket för alla Kommunals medlemmar. Nu behöver vi inte använda den stora delen av den gemensamma lönepotten för att lyfta upp våra lägst avlönade kamraters löner.

Detta kan vara krångligt för gemene man att förstå, men för alla med insikt i löneförhandlingar är betydelsen uppenbar. Detta är en stor framgång. Och det var inte för inte som arbetsgivarna gjorde hårt motstånd mot att höja lägsta lönen.

Vårt nya avtal ger också högre procenthöjningar än arbetsgivarna tidigare erbjudit. Första året ger i genomsnitt 3,95 procent vilket är betydligt mer än arbetsgivarbudets 3,2 procent. Andra året ligger avtalet en 0,5 procent över arbetsgivarnas bud.

Liksom tidigare ska det totala löneutrymmet fördelas i de lokala förhandlingarna och även om det står att vissa yrkesgrupper "ska främst prioriteras" är det inte med automatik så att de får fem procent som det framställts i massmedia.

Men viktigare är att det i avtalet står ordet "lägst" framför procenttalen. Det ger oss möjlighet att få ut ännu mer i lokala förhandlingar.

Alla politiker i kommuner och landsting som sagt sig stödja våra krav får nu möjlighet att gå från ord till handling. De är nu fria att utan hinder från centrala förhandlare och räknenissar medverka till de löner som bäst gagnar välfärden för väljarna i kommunen och landstinget.

Nu är det upp till bevis!

Vi har alla ett gemensamt intresse av ett jämställt samhälle och av bra och fungerande välfärdstjänster.

För det är högre löner för Kommunals medlemmar ett måste. Vi kommer att fortsätta att kämpa så länge kvinnors arbete värderas lägre än mäns och så länge vården av människor värderas lägre än vården av maskiner.

Utan det engagemang och den kampvilja som förtroendevalda och övriga medlemmar visat före och under konflikten, hade vi inte kommit så här långt. Därför är det viktigt att vi tillsammans också fortsätter kampen, när vi nu går in i nästa fas.

Vår strejk lade en bra grund för oss när vi nu fortsätter att slåss om kronorna i lokala förhandlingar. Vi vann också en opinion för vår sak. Vi visade hur värdefulla våra arbeten är. Vi visade svenska folket att vi är beredda att ta fajten för kvaliteten på välfärdstjänsterna och jämställdheten.

Vi kommer att behöva fortsatt stöd från svenska folket.

Genom vår fajt utmanade vi starka krafter i vårt samhälle, krafter som vill bevara löne- och klasskillnader. Vi kommer att fortsätta att utmana dem. Den andra ronden i lönekampen har redan inletts.

Under strejken var det en del politiker som agerade strejkbrytare under förevändning att man var arbetsgivare med ansvar för verksamheten. Vi ser fram emot att dessa också kommer ut och jobbar när vi går underbemannade och det saknas personal i verksamheten.

Vi kan garantera en lön på 13 000 kronor i månaden.

BIRGITTA SUNDKVIST

Mer läsning

Annons