Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till 500 tros döda i Kinshasa

Annons

Förra veckans strider i Kinshasa kan ha krävt upp till 500 dödsoffer, säger Tysklands ambassadör i den kongolesiska huvudstaden.

Den tyske ambassadören sade på en presskonferens på tisdagen tillsammans med andra EU-diplomater att minst 200, kanske så många som 500, dödades i gatustriderna mellan presidentens och oppositionsledarens trupper.

Ambassadören Karl-Albrecht Wokalek sade att siffrorna grundades på rapporter från sjukhus, biståndsgrupper och diplomater.

Kongolesiska regeringen har sagt att 60 människor dödades, Internationella rödakorskommittén har beräknat antalet offer till omkring 120, och i måndags sade den katolska hjälporganisationen Caritas att 155 dödades.

I ett gemensamt uttalande sade de 15 EU-ambassadörerna att båda sidor gjorde sig skyldiga till våldtäkter och plundring. Både Spaniens och Greklands ambassader samt FN-organet Unicefs kontor blev beskjutna.

Ambassadörerna fördömde båda parter för att ha tagit till våld utan att ha uttömt möjligheten till en förhandlingslösning.

Rivaliteten mellan president Joseph Kabila och oppositionsledaren Jean-Pierre Bemba har ökat kraftigt sedan Kabila vann presidentvalet förra året. Enligt avtal skulle Bembas privata milis ha upplösts tidigare i mars. När så inte skedde slog armén till, vilket utlöste striderna. Bemba hävdar att regeringen inte uppfyllt sina åtaganden att ge honom tillräckligt starkt livvaktsskydd.

TT

Mer läsning

Annons