Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp och ned - för politiker, djur och båtar

Annons

Friluftsfrämjandets friluftsdag vid Fänforsen blev för flera av de uppskattningsvis 400 besökarna en omtumlande upplevelse.

Under paneldebatten om de stora rovdjuren erkände naturskyddsföreningens Jarl Hammarqvist att han mött björn på nära håll och blivit "sk-trädd". Han hävdade också att det finns tendenser till att rovdjursvännerna idylliserar rovdjuren genom att hävda att de är helt ofarliga.

- Myter av den typen kan vara farligare än myter om att rovdjuren är farliga, konstaterade Hammarqvist och tillade att rovdjuren ska visas respekt.

Hannes Mellquist från länsstyrelsen berättade att han tror att det inom tre år blir jakt på varg i Dalarna. I likhet med Hammar-qvist och Jaak Kerstell samt jägarna och rovdjursspårarna Jan Perjons och Ingemar Woxmark betonade han att vi måste lära oss leva med rovdjur i omgivningarna.

Debatten kom därefter i hög utsträckning att handla om hur man förebygger att rovdjuren blir oskygga och söker sig in till bebyggelse. Mellquist framhöll att det är dags att fundera över om glesbygdens sophantering kan förändras så att soporna inte utgör en lockelse för exempelvis hungriga björnar.

Panelen var överens om att ingen behöver avstå från friluftsliv på grund av rovdjur, men också om att rädsla är svår att informera bort. Ett råd till rovdjursrädda var att ge sig ut i naturen i grupp, exempelvis i Friluftsfrämjandets verksamhet.

Debatten avslutades med ett fall - bakåt - för Jaak Kerstell. Centerpartisten, som sitter som kommunalråd på mandat från väljarna, överskattade bärigheten hos sittunderlaget, i det här fallet en stol, och tippade bakåt. Det hela slutade dock lyckligt och kommunalrådet "återuppstod" på tre gröna (?) sekunder.

Men när han iförd slokhatt och utrustad med båtshake skulle inviga den nya och 15 kilometer långa vandringsleden Flotarleden genom att klippa ett band tog han hjälp. För att inte riskera sin politiska fingertoppskänsla överlät Kerstell saxen till sjuårige Fredrik Gråbo.

Under dagen genomfördes också en guidad vandring längs leden, en naturstigsvandring, ett yxkastningsmästerskap, en uppvisning av Floda Forsfarare och många andra aktiviteter, inte minst av prova på-typ. Flera föreningar och EU-projektet Vägar till framtiden deltog med flera arrangemang.

Barkbåtsracet, öppet för båtkonstruktörer upp till tolv år, samlade ett 30-tal farkoster. Möjligen inspirerade av Kerstell ställde systrarna Vanja Gunderson och Freja Lifmark upp med U/S Uppochned, där U/S står för Undervattensseglare.

Men till skillnad från Kerstell, som dök ned, dök M/S Uppochned upp - och vann.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons