Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp i det blå - med snöskoter

Annons

Härjedalingen Mikael Ljungberg försökte sig på att bli först i Sverige med göra något som kallas backflip - en baklängesvolt eller som en looping, fast med snöskoter i stället för flygplan.

- Det kändes bra före, men hoppet blev nog ett av de sämsta jag gjort. Men vänta bara, jag ska prova igen och snart lyckas det, sade Mikael sedan han borstat av sig snön, konstaterat att alla ben var hela och att skotern bara hade fått en krokig styrstång.

Närmare 1 500 personer hade kommit till snöskoterträffen i Jägra utanför Malung, bland annat för att se några av Nordens mest våghalsiga snöskoterförare.

Publiken höll andan när Micke och skotern dråsade i backen från ganska hög höjd. De landade ju på ungefär samma ställe och Micke först, eftersom han höll sig kvar under halva volten. Som tur var fick han inte skotern på sig.

Så man kan väl säga att det gick bra ändå, även om själva konsten misslyckades och Micke därmed blev sist av de sex finalisterna. Men han var hel och frisk.

Flera gånger under tävlingen höll publiken andan, för det ser onekligen vågat ut då skoterförarna gör sina höga hopp och samtidigt utför akrobatiska konster under luftfärden.

Hemmaföraren Martin Ingvarsson var säkerheten själv och gjorde inga misstag alls under tävlingen. Därmed blev det en populär hemmaseger för Martin.

Många trodde nog dock att den spektakulärare finländaren Juha Ukkonen skulle vinna. Han hade de värsta konsterna för sig, men missade något hopp och fick därför nöja sig med andra plats.

Trea blev hemmaföraren Daniel Bodin, närmast proffs i det tuffa gebitet. Men han fick smaka på att skoterhoppning inte är riskfri. I ett av kvalhoppen landade han så illa att han slog hakan i styret. Daniel slog ut flera tänder, men spottade ut bitarna, torkade av blodet och körde igen i finalen.

Strax utanför prispallen hamnade Limaduon Uffe Lif och Mikael Gånors.

Att det är stort intresse för snöskoter i Malung visades dels av storpubliken som kom för att se tävlingen samt utställningarna, dels av att så många tog sig dit med egen skoter. Det stod ett hundratal snöskotrar på den speciella skoterparkeringen som arrangörerna gjort i ordning.

- Fast vi hade nog trott att det skulle komma ännu mer publik, säger Perka Persson i Jägra.

Skoterträffen arrangerades av Jägra-Gärdås bystuga och Malungs snöskoterklubb.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons