Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Untorparns död utreds igen

Annons

En anmälan gjordes om grovt jaktbrott och grovt jakt-häleri. Först beslutade kammaråklagaren Per-Göran Persson, Falun, att lägga ner förundersökningen, vilket senare upprepades av vice överåklagare Kerstin Skarp, Västerås. Nu har riksåklagaren beslutat att förundersökningen ska återupptas.

Untorparn var en av de första björnar som märktes i björn-forskningsprojektet. Redan när han märktes första gången 1986 bedömdes han vara 15 år gammal.

När Untorparn sköts väcktes misstankarna att han skjutits vid en åtel och länsstyrelsens miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson, uppbackad av Naturvårdsverket, polisanmälde jakten.

Fem män deltog i jakten och tre av dessa delgavs senare misstanke om jaktbrott. Samtliga har hela tiden bestämt förnekat att jakten bedrivits vid åtel och hävdat att man jagat helt enligt gällande regler.

Undersökningen om Untorparn skjutits vid en åtel stoppades redan efter ett halvår. Därefter studerade kammaråklagare P-G Persson lagar och beslut. Han kom fram till att det inte fanns något straff kopplat till Naturvårdsverkets förbud om jakt vid åtel och kunde inte finna något brott mot jaktlagen. Därför lades förundersökningen ner.

Naturvårdsverket var inte överens med kammaråklagaren och begärde överprövning hos överåklagaren i Västerås. Även där bestämde vice överåklagare Kerstin Skarp att förundersökningen skulle läggas ner.

I den senaste rundan har Naturvårdsverket på nytt begärt överprövning. Den här gången hos riksåklagaren. Nu har Naturvårdsverket fått bättre gehör. Riksåklagaren konstaterar att det är Naturvårdsverket som bland annat ska bestämma hur jakten ska bedrivas och ange vilka medel och metoder som får användas vid jakten.

- Enligt min mening har Naturvårdsverket angett vad som gäller och att ett åsidosättande av förbudet mot jakt vid åtel innebär en överträdelse av paragraf 3 i jaktlagen. Beslutet att lägga ner förundersökningen på den grunden att åteljakt i detta fall inte utgör ett brott måste därför anses oriktigt. Därför beslutar jag att förundersökningen ska återupptas och jag överlämnar ärendet till åklagarmyndigheten i Väster-ås för handläggning.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons