Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Untorparns" död i tingsrätten * Fem åtalade för jaktbrott

Annons

Den 21 augusti 2001 sköts legendariske björnen Untorparn i närheten av Emådalen, tre mil norr om Orsa.

I dag, måndag, inleds tingsförhandlingar i Mora mot de fem män som var inblandade i jakten. Tre är åtalade för grovt jaktbrott och två för grovt jakthäleri.

2001 var första gången som det var förbjudet att skjuta björn vid åtel, enligt Naturvårdsverkets direktiv. När Untorparn sköts, framfördes misstankar att han skjutits vid en åtel och sedan fraktats till en plats som uppgavs vara skottplatsen.

De fem åtalade männen har konsekvent nekat till att björnen skjutits vid åtel.

Länsstyrelsen gjorde en polisanmälan om den misstänkta åteljakten, och därefter har ärendet bollats mellan olika rättliga instanser. Först avbröt kammaråklagare Per-Göran Persson den rättsliga prövningen, sedan han konstaterat att det inte fanns någon påföljd i förbudet att jaga björn vid åtel.

Senare ansåg vice överåklagare Kerstin Skarp i Västerås att Perssons slutsats var riktig. Först när Naturvårdsverket vände sig till riksåklagaren, RÅ, fick det gehör.

RÅ beslutade att ärendet skulle tas upp på nytt och hänsköt det till överåklagaren i Västerås. Christel Anderberg fick uppdraget och hon har kommit fram till åtalet om grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons