Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt musikverk skapat av Malungspar

Annons

Uruppförandet blir i höst. Först i staden Stans i Schweiz och sedan i Malungs kyrka och i en större kyrka i Stockholm.

- Ett oratorium kan närmast liknas vid en opera som har ett bibliskt tema och som framförs i konsertform i en kyrka. Oratoriet Moses består av ett antal körer, soloarior, duetter och orkesterstycken. Det handlar om hela Mose liv från vaggan till graven, genom alla fem Moseböckerna, berättar kompositörerna Bengt och Marie.

Rollbesättningen består av bland andra Jahwe (Gud), Mose, hans syster Miriam och Farao. Det är ännu inte klart vilka sångare som ska ha de olika rollerna.

Själva berättelsen är skriven av den schweiziske teologen Josef Zwyssig. Bengt och Marie har blivit uppmärksammade både som musiker och kompositörer vid framträdanden i Schweiz och därför fick de frågan om att tonsätta oratoriet.

Efter tre års arbete, på nästan all sin lediga tid, har de nu komponerat klart. Det har blivit ett mer än decimetertjockt kompendium med noter och arrangemang.

Bengt och Marie berättar att deras musik i oratoriet innehåller influenser av dalatoner och rock, Beethoven och Mozart, arabisk och gregoriansk musik.

Vid uruppförandet i Schweiz kommer en kör med 120 sångare och en stor orkester att medverka. Det rör sig om närmare 200 medverkande totalt.

Vid det svenska uruppförandet i Malungs kyrka i slutet av september - biljetterna släpps för övrigt i dagarna - kommer cirka 80 medlemmar ur den schweiziska kören att medverka tillsammans med Malungs kyrkokör och orkestern består av Malungs orkesterförening med förstärkning av 20-talet inlånade proffsmusiker, de flesta med någon dalaanknytning. Hela koret i kyrkan kommer att fyllas av medverkande och Gud själv kommer att finnas på orgelläktaren.

Det finns 300 publikplatser i Malungs kyrka och man räknar med att den ska kunna bli fullsatt till denna unika händelse.

- Det skrivs ju inte så många oratorieverk. Inte för att jag vet, men jag skulle kunna gissa att det är högst ett vart tionde år i Sverige, säger Bengt Mattsson.

Det här verket är skrivet och kommer att framföras på tyska. I Sverige kommer en berättare att på svenska föra handlingen framåt och i programmet kommer alla texter att finnas med svensk översättning.

Det stundar en historisk musikhändelse i Malung. För att inte säga stenkul.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons