Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt industrihistoriskt museum invigt i Avesta

Annons

I lördags var det invigning av Verket som kostat tolv miljoner kronor att ställa i ordning. Det unika industrihistoriska museet i Koppardalen är en förlängning av projektet med Järnbrukshyttan där konstutställningen Avesta Art pågår.

Före detta vice statsminister Lena Hjelm-Wallén, nyvald ordförande i den parlamentariska kommitté som ska se över regelverket för arbetskraftsinvandring, invigningstalade.

Bertil Cornelius som bor i Stockholm berättade vid invigningen om familjens stamfader Hampus August Cornelius som var den drivande initiativtagaren och en av grundarna till Avesta jernverk.

Företagets aktiemajoritet köptes senare av generalkonsuln Axel A:son Johnson och blev kvar i Johnsonfamiljen till utländska intressen nyligen tog över.

Norra verken som området kallades innan verksamheten för några årtionden sedan flyttades till södra verksområdet övertogs av Avesta kommun.

Koppardalen är nu ett industriområde med olika verksamheter. Koppardalen är också navet för kommunens satsningar på kultur. Här finns Järnbrukshyttan med Avesta Art. Konstutställningen som placerat Avesta på kulturkartan över hela världen. Den gamla hyttan har renoverats, bland annat med hjälp av EU-pengar.

Nu står Verket klart. Där möts gamla industrimiljöer och interaktiv spetsteknik.

Besökarna får med sig ficklampor som används för att starta exempelvis smältor. Ljud och ljus levandegör gamla unika industrimiljöer.

I en stor byggnad får besökarna uppleva Martinoperan. Ett verk som komponerats av Torbjörn Grass och Charlie Hellberg.

I lördags var det uruppförande av verket i Verket.

En attraktion som kulturchefen Lars Åke Everbrand tror kommer att betyda mycket för Avesta i framtiden.

- Jag hoppas man säger "vi ska åka till Verket i Avesta" i fortsättningen, säger Everbrand.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons