Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika ristningar hittade

Annons

- En riktig jackpot för oss som vill rädda spännande natur.

Anders Ståhl får medhåll av kännaren i ämnet och tillika författaren och fotografen Rolf Lindqvist.

- För Leksand är det här unikt i dag. Jag känner inte till att det finns något liknande i Leksand.

Ristningar av det här slaget är minnen från dåtidens fäboddrift.

- Under vallgången hade kullorna som skick och sed att göra inhuggningar eller knivristningar i träd och stubbar, fortsätter Rolf Lindqvist. Det var ett sätt att visa hävden. Vilka som var ute och vallade korna i de olika områdena.

I takt med att antalet skogsavverkningar ökar aktiviteten från naturskyddsföreningen och fågelklubbens sida. Innan avverkningar granskas skogen med tanke på exempelvis tjäderspel, häckande rovfågel och gammelskog med mossor och lavar.

- Hittar vi något anmäler vi det till skogsvårdsstyrelsen, säger Anders Ståhl.

Hur det sedan fungerar är en annan sak. Ståhl vet att naturvärden ändå avverkas.

Han vet att avskogningen är i full gång. Han tror att redan om 20-talet år finns det mest nyplanterade hyggen och endast rester av skog kvar. Med endast 0,6 procent skyddad skog i Leksand ser framtiden allt annat än ljus ut.

Anders Ståhl är därför angelägen om att den funna stubben med kullornas knivristningar ska märkas som kulturminne.

- Det är min uppgift att ta reda på kultur- och naturvärden.

En närmare syn av ristningarna ger vid hand initialer som ADD och ALD och årtalet är 1862. Eftersom det är ett D på slutet rör det sig om vallkullor, berättar Rolf Lindqvist. D på slutet står för dotter. Hade det varit ett S på slutet (son) hade det rört sig om en man.

Totalt elva markeringar finns på stubben i skogen vid sjön Åskaken. Fyra namnristningar från 1862 kan urskiljas i ristningarna. Vallkullorna kommer säkerligen från någon av fäbodarna Gränsberg, Åskaksbodarna eller Ollasbodarna som ligger så nära varandra som på en halvmils radie.

Fotnot: Skulle någon möjligen känna till andra liknande ristningar i stubbar eller träd går det bra att vända sig till Rolf Lind-qvist (0246-236 23 eller 070- 593 05 97).

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons