Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika dokument i gåva

Annons

Den som överlämnade gåvan var Paul Rimmerfors från Vikarbyn vars far, Einar, under många år hade nära kontakt med The American Colony i Jerusalem där de 37 utvandrade Nåsborna slog sig ned för att börja sina nya liv.

- Min far var mycket intresserad av Israel och skrev ett 30-tal böcker om landet och dess historia. Han ledde också många resor till Jerusalem vilket gjorde att han fick kontakt med flera av de utvandrade Nåsborna i Svenskkolonin, berättar Paul Rimmerfors i samband med att han överlämnade donationen.

1952 besökte Einar Rimmerfors för första gången Svenskkolonin där sju av de utvandrade Nåsborna då fortfarande levde.

Vid ett besök 1966 fanns bara två kvar i livet, Hol Katrina och Gästgivar Maria. Hol Katrina hade i sin ägo två dagböcker som i detalj beskrev resan från Nås till Jerusalem och som tillhört systrarna Tipers Karin och Tipers Kerstin, som då båda var döda. Einar fick i uppdrag att ta hem de unika dagböckerna till Nås och de överlämnades till Nås hembygdsförening i samband med Ingmarsspelen 1966.

- Min fars intresse för Nåsbornas öden grundlades nog då han bodde i samma lägenhet, Sturegatan 47 i Falun, som Selma Lagerlöf gjort då hon skrev boken Jerusalem, säger Rimmerfors.

Det finns dock fler kopplingar mellan familjen Rimmerfors och Nåsutvandrarna i Jerusalem.

- Redan 1924 besökte min morfar Jerusalem och han tog då ett gruppfoto av alla som bodde i kolonin, berättar Paul Rimmerfors.

Fotot ingick nu i det material han överlämnade till Ingmarsspelen.

- Det här är mycket värdefullt för oss och vi har inte sett den här bilden tidigare, säger Skans Vicky som sköter arkivet över utvandringen.

I samlingen ingår runt 25 brev och ett 20-tal fotografier tillsammans med en mängd andra värdefulla fakta, tidningsurklipp och handlingar.

- Här finns bland annat ett dokument som klart visar när Hol Katrina Larson dog, en uppgift som vi inte lyckats få fram tidigare, säger Skans Vicky.

Paul Rimmerfors besök i Nås avslutades med en rundtur i bygden för att titta på de gårdar och platser som är intressanta kring historien om Nåsbornas utvandring till det heliga landet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons