Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik utbildning i möbelsnickeri

Annons

Utbildningen till möbelsnickare vid Lernia i Mora är unik i landet. Den lockar även elever från utlandet. Norrmannen Thor Jakobsen, skriven i Rättvik, hör till de elever som i dagarna arbetar med sina gesällarbeten. För att vara kvalificierad för kursen till finsnickare krävs en grundläggande utbildning inom träteknik eller motsvarande arbetserfarenhet.

Utbildningarna i träteknik och möbelsnickeri äger rum i Lernias lokaler, som finns i anslutning till gymnasiet i Mora.

Under de grundläggande trätekniska 40 utbildningsveckorna får eleverna kunskap i allt som har med maskinsnickeri att göra.

- Efter den kursen kan de ta jobb inom vilken träindustri som helst med arbetsuppgifter inom fönster- och dörrproduktion eller hyvlerier. Dessutom ingår arbetsuppgifter med databaserad bearbetning av trä i utbildningen, berättar Kjell Johansson.

Upptagningen sker inom länet och nio elever finns i den nu intagna kullen.

Den mer avancerande utbildningen till möbelsnickare, även den på 40 veckor, är en av få i landet med vuxenutbilning. Där undervisas sex elever.

- De får lära sig att göra stilmöbler och mer avancerad möbeltillverkning.

Fyra av eleverna på den avancerade utbildningen avlägger för närvarande arbeten på sina respektive gesällbrev.

- De gör ritningar på vad de tänker utföra som gesällprov. Ritningarna skickas till ritningsgransk-ningsnämnden, som i sin tur tidssätter jobben. De ska utföras av respektive elev på ett visst antal timmar. Hantverksföreningen i Leksand står för bedömningen och utfärdar gesällbreven.

Enligt Kjell Johansson förbereder Lernia tillsammans med Siljansutbildarna under två år starten av en träutbildning inom design och form, som är anpassad till vad företagarna kring Siljan har format.

- Den utbildningen ska vara ett steg ytterligare hög-re än möbelsnickeri, snäppet under högskolenivå, och drivas som ett EU-projekt med inplanerad kursstart år 2006.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons