Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik tulpansvamp i Leksand

Annons

Börje Enqvist och Lena Ihlar går flera gånger i veckan promenader i friluftsområdet Barkdal som ligger en knapp kilometer från Leksands Noret, strax bakom ishallen.

- Vi hade precis gått förbi ett trastbo i en rishög som vi brukar titta till då jag plötsligt såg något i ögonvrån, berättar Börje En-qvist.

I slänten ett tiotal meter längre fram stod den plötsligt, den klarröda lilla tulpanskålen. Vid en närmare titt fanns där flera stycken i mossan och bland höstlöven, men trots färgen var de inte lätta att upptäcka då svampen endast är en dryg centimeter hög.

- Jag såg på en gång att det här var något ovanligt, fortsätter Lena Ihlar, vars mamma var mykolog och gärna tog med sig dottern ut i skogen på svampexkursioner.

Väl hemma efter promenaden bekräftade svampboken Lenas iakttagelse och det gjorde även mykologen Kirka Alexandersson som blev mycket glad över att få se den ovanliga lilla svampen.

Glad blev också Åsa Rydell vid miljökontoret i Leksand.

- Vi har precis påbörjar arbetet med att bilda ett naturreservat i Barkdal där svampen hittades. Att vi nu vet att det finns tulpanskål i området är som grädde på moset!

- Dessutom blev jag extra glad över att någon ringde och berättade om något positivt som man hittat, det händer inte allt för ofta.

Börje Enqvist och Lena Ihlar har även kontaktat Skogsvårdsstyrelsen som prickat in den lilla svampens växtområde på sina kartor.

- Vi uppmanar alla som upptäcker ovanliga saker i naturen att kontakta någon expert, miljökontoret eller Skogsvårdsstyrelsen så en kartläggning kan göras för framtiden, rekommmenderar svamphittarna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons