Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik tradition hotad

Annons

Det utmärkande för Floda sockens valborgsmässofirande är att invånarna klär ut sig och för oväsen.

Seden, som beskrevs i skrift redan år 1855, har sin grund i en tid då invånarna trodde på oknytt och då det fanns gott om stora rovdjur. Genom att springa runt i byarna och föra oväsen och genom att klä ut sig i skräckinjagande masker och kostymeringar ville invånarna, inför våren och innan tamdjuren släpptes på skogsbete, skrämma bort oknytt och rovdjur.

För mindre än ett halvsekel sedan var sedvänjan, som varit föremål för många skriftliga avhandlingar och även dokumenterats på film, i högsta grad levande, även om invånarna då klädde ut sig för att dansa och ha roligt vid eldarna och på dansbanorna. Så sent som under 1970-talet kunde Strandbackens folkparks valborgsmässofirande besökas av upp till 300 valborrar, utklädda personer.

Sedan dess har antalet valborrar minskat och i år kom bara några enstaka valborrar till parken - trots att entreavgiften var halverad för alla som kom utklädda och trots att parken lockade med priser till de bäst utklädda.

Vid den traditionella festplatsen Rispers udde syntes ett par små valborrar och till elden i Forsgärdet, där det också delades ut priser till de bäst utklädda, kom en handfull unga valborrar.

- Jag kan inte minnas att det varit så smått om valborrar som i år. Det verkar som att traditionen håller på att dö ut, säger Johan Eriksson i Floda Medborgarhusförening, som äger och driver folkparken.

För tre år sedan gjorde hembygdsföreningen, folkparken och Forsgärdets bystugeförening ett försök att blåsa nytt liv i valborretraditionen. Bygdens skolbarn informerades och fick även viss undervisning i masktillverkning.

Trots det blir valborrarna allt färre.

Få valborgsmässofirare var alltså utklädda, men vårvädret gjorde att många var lättklädda. Till den senare kategorin hörde Gagnefs kyrkoherde John Sund, som i sitt vårtal vid Gagnefs minnesstuga skämtade om att vårvärmen gjorde att han i år kunde vårtala utan långkalsonger.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons