Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik grängesfilm återfunnen hos TV

Annons

Det handlar om en dokumentationen av gruvan i Grängesberg, ett dokument som varit spårlöst försvunnet i Sveriges Televisions djupaste gömslen sedan 1989.
Kulturarbetare ska, enligt gängse mall, vara introverta allvarsmän.

Ingvar Henriksson och Tommy Sellstedt levde inte på något sätt upp till den bilden när vi träffades i går eftermiddag.
Tvärtom sken de som solar och hade dessutom skäl till detta.

- Det var en fantastisk sak att få uppleva att åka ner till Stockholm och hämta hem den här skatten, berättar Tommy Sellstedt och Ingvar Henriksson kan intyga att det var en upprymd Sellstedt som ringde hem från tevehuset och hojtade ”jag har den!”.
- Ja, jag sa, innan jag for, att jag inte trodde att filmen kommit tillrätta förrän jag hade den i handen, skrattar Sellstedt.

Det var alltså 1989 som dåvarande producenten vid Sveriges Television, Jan Bergman (känd från teves succé Stockholmspärlor och Biografi Ludvika), fick uppdraget av Ludvika Kommun, Dalarnas Museum och Bergslagsdelegationen att dokumentera arbetet vid gruvan innan landets största gruvnedläggelse var ett faktum.
Till sin hjälp hade han ett par team från TV i Norrköping och under ett par veckors tid lade man ned ett mycket ambitiöst arbete för att spela in färgfilmen.
Det var en ambitiös satsning som slukade cirka 300 000 kronor i produktionskostnader, fördelade mellan de tre uppdragsgivarna.

I det läget steg Bergslagsdelegationen av projektet.

- När inspelningen var klar ville uppdragsgivarna avvakta slutarbetet , av kostnadsskäl, och filmen följde med in i teves arkiv i avvaktan på vidare instruktioner. Där gick det i stå, berättar Sellstedt.
Först 1996 började man titta på projektet för att få det slutfört. Då kunde man inte hitta materialet!
Ingen kan beskylla kommunen för att ha legat på latsidan för att få ”hem” filmen.

Ett exempel: Mellan oktober 1998 och december 1999 har ett 30-tal kontakter mellan intressenterna registrerats. Till detta kommer otaliga telefonkontakter i ärendet.

Man kan förstå den glädje som Sellstedt kände här om dagen när det kom ett telefonsamtal från SVT med besked att man återfunnit de åtråvärda plåtaskarna med ett par kilometer råfilm från Grängesberg.

- När jag började arbeta med dokumentärfilmen nämnde Örjan Hamrin gång efter annan vilken enorm kulturell förlust det var att den här filmen var försvunnen, och jag fick uppdraget av filmgruppen av göra ännu ett försök att spåra filmen, berättar Sellstedt som chansade vilt och tog ännu en kontakt med SVT:s arkiv, som tre dagar senare gav det glädjande beskedet om att man hittat en råfilm som hette Gruva.

- Jag har pratat med Jan Bergman i dag och han var mycket glad över beskedet och detsamma gäller givetvis Örjan Hamrin och alla andra inblandade, säger Sellstedt som idag (onsdag) ombesörjer transporten av filmen till Dalarnas Museum för förvaring i väntan på att arbetet blir slutfört.

Går det efter beräkningarna ska filmen vara färdig för visning till den planerade Dokumentärfilmfestivalen i Ludvika nästa höst - drömmen är att kunna visa dem med en gruvlave som ”projektionsduk” - och därefter har man en förhoppning om att kunna få den tillgänglig för allmänheten i DVD och VHS-format.

Redan 1947 gjordes en liknande film om gruvan och den har till viss del fått utgöra förlaga till Jan Bergmans produktion.
- En dröm är att kunna komplettera den här filmen med exempelvis intervjuer med folk som var med vid nedläggningen och som kan berätta om hur det blev för samhället Grängesberg efter 28 december 1989, säger Ingvar Henriksson.

Nu hoppas man kunna frigöra kapital för att slutföra arbetet. Jan Bergman har förklarat sig intresserad av att medverka även fortsättningsvis, säger Sellstedt.
- Men det är naturligtvis inte gratis att ha proffs som jobbar med sånt här, avslutar en mycket belåten Tommy Sellstedt.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons