Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik anti-drogsatsning

/
  • Tänker om. – Tidigare har vi arbetat med utredningar av brott utifrån små, isolerade problembilder. Vi har tittat på och arbetat utifrån själva gärningen, exempelvis ett inbrott. Nu ska drogerna sättas i fokus. För vi vet att i stort sett i all brottslighet finns de med i bilden, säger Mats Jonsson.
  • Tar krafttag. – Alla resurser i myndigheten ska läggas på drogbekämpning. Eftersom vi vet att i stort sett alla brott är drogrelaterade borde det ge effekt, säger Mats Jonsson, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Annons

Det är ledningen för dalapolisens operativa verksamhet som fattat beslutet. Från och med halvårsskiftet ska alla befintliga resurser inom polismyndigheten Dalarna arbeta mot droger.

Det ska göras av flera anledningar.

Inom polisen finns en växande oro för att ungdomars attityd och inställning till droger har förändrats. Samtidigt vet polisen att droger är inkörsporten till kriminalitet och att bruk av droger genererar i att fler mängdbrott begås. Våldsbrotten i samhället ökar också, samtidigt som droger är den organiserade brottslighetens största inkomstkälla.

- I princip all brottslighet är drogrelaterad. Därför borde det vara effektivt för oss att lägga resurserna där, säger Mats Jonsson, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT).

Andra polismyndigheter i landet har tidigare gjort liknande, riktade insatser mot droger. Men inte i samma omfattning som den som nu planeras i Dalarna.

Under sex månader ska alla enheter, vid sidan av utrycknings- och utredningsverksamhet, helt koncentrera sig på att arbeta mot droger (alkohol, narkotikaklassat läkemedel, anabola steroider och narkotika).

Det innebär exempelvis att trafikpolisen ska göra kontroller i områden där man vet att det florerar mycket droger. Span kommer att ha langare och brukare i fokus och uttryckningen ska på lediga stunder göra kontroller av personer och adresser.

- Och KUT ska arbeta fram underlag för verksamheten, säger Mats Jonsson.

I satsningen ska även en störningsgrupp bildas. I den ska ett antal civila poliser ingå, som ska arbeta med allt från spaning till rena ingripanden.

Målet är att sopa länet så rent det är möjligt från droger och därmed också minska vålds- och mängdbrotten.

- Vi gör det här först och främst som ett försök, men om det skulle visa sig fungera så blir jag förvånad om vi inte kommer att fortsätta, säger Mats Jonsson.

Som hoppas att skola och övriga myndigheter tar ansvar och samverkar mot drogerna i Dalarna.

Redan i vår smygstartar polisen med ålderskontroller av ungdomar som dricker alkohol på allmänna platser. All alkohol som innehas av ungdomar som är underåriga kommer att förverkas och vem som tillhandahållit spriten kommer att utredas.

Fakta: Det här är polisen Dalarna

Vid polismyndigheten Dalarna finns cirka 600 anställda, varav cirka 460 poliser. Årsbudgeten är på drygt 300 miljoner kronor.

Chef för myndigheten är tillförordnad länspolismästare Bertil Ståhle.

Inom myndigheten är verksamheten operativt organiserad i en ordningsavdelning och en kriminalavdelning. Under dessa finns ett antal länsenheter samt sex samordningsområden med en egen chef som ansvarar för polisverksamheten inom sitt område.

Samordningsområdena omfattar:

Avesta: Avesta och Hedemora kommuner

Borlänge: Borlänge, Gagnefs och Säters kommuner

Falun: Falu kommun

Ludvika: Ludvika och Smedjebackens kommuner

Malung: Malung och Vansbros kommuner

Mora: Mora, Leksands, Rättviks, Orsa och Älvdalens kommuner

Det finns även enheter som är verksamma över hela Dalarna, exempelvis ekobrottsroteln, hundenheten, kriminalunderrättelsetjänsten (KUT), länskommunikationscentralen (LKC), länskriminaljouren (LKJ), trafikpolisen, roteln för grova brott och tekniska roteln.

Som stöd för den operativa verksamheten finns en stabs- och förvaltningsavdelning med enheter för ekonomi, personal, utrustning, analys och planering, samordning samt för rättsfrågor.

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons