Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungnykterister kritiserar Hedemora

Annons

I dag går Ungdomens nykterhetsförbund, Unf, till attack mot Hedemora kommuns politiker. De folkvalda anklagas för att slösa pengar på alkohol när det fattas pengar till mjölk i skolan.

Ungdomens nykterhetsförbund går nu ut med en kampanj över hela landet där förbundet kräver att Hedemora och andra kommuner upphör med att servera alkohol vid all form av representation.

- Vi har tagit reda på att Hedemora kommun tillåter alkohol vid extern representation. Det är när kommunen får besök av utländska gäster som det bjuds på alkohol.

- Det är uselt att skattepengar går till alkohol åt de folkvalda, när det inte finns pengar till mjölk till skolbarnen, säger Erik Wagner, vice ordförande i Unf.

Han tycker att kommunen genast ska sluta servera alkohol vid extern representation.

- Vi har inte fått fram i vilken omfattning kommunen serverar alkohol och hur mycket pengar det handlar om för Hedemora. Men vi tycker att kommunen ska ta ett principbeslut på att avskaffa den här formen av representation.

- Inga skattepengar ska gå till alkohol. Är det så att politikerna i Hedemora vill dricka öl eller vin på någon konferens eller efter jobbet, om det känns så viktigt, ska de betala själva.

- Det sänder fel signaler, framförallt till ungdomar i Hedemora, när kommunen bjuder på alkohol, säger Erik Wagner.

Kommunalrådet Gun Drugge hade i går inte hört eller sett något om ungnykteristernas påhopp på kommunpolitikerna i Hedemora.

- Vi har spritfri representation, men kan få servera öl eller vin i samband med extern representation. Jag tror det skedde en gång i fjol och det var när vi hade besök från en vänort, säger Gun Drugge.

Hon hänvisar till ett beslut som gäller för kommunens representation.

I beslutet står: "Då gästfriheten så kräver får kommunfullmäktiges ordförande eller kommunstyrelsens ordförande besluta om servering av öl och vin som måltidsdryck i samband med kommunens representation".

- Det här är vad som gäller. Vi får inte servera sprit. Beslutet togs den 15 februari 1996, säger Gun Drugge.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons