Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungkarlarnas räddning: mamma

Annons

Italienska män lever med ett rykte som mammas gossar.

Nu slår statlig tv mynt av den nationella vanäran: I en ny dokusåpa får mammorna välja fru åt sina söner.

Fem ungkarlar har valts ut, och till dessa ska fruar vaskas fram ur en grupp kvinnor som anmält sig.

Kritikerna stormar mot tv-serien. De anser att den inte bara är nedsättande gentemot kvinnor, den tar också ytligheten i italiensk tv till nya höjder.

I den ledande dagstidningen Corriere della Sera kallas svärmorssåpan för en ren karikatyr av den italienska mamman. La Repubblica anser att den fömedlar en otidsenlig kvinnosyn.

Samtidigt är serien inte helt utan verklighetsförankring: det är normalt i Italien att ungkarlar bor kvar hos sina föräldrar fram till långt efter 30-årsåldern.

I det första avsnittet av La sposa perfetta (Den perfekta frun) grillades kandidaterna, 18 unga kvinnor, av en mamma-jury som korsförhörde dem om deras lämplighet som makor. Jurymedlemmarna presenterades inte med hela sitt namn, utan kallades bara vid förnamn, som Mamma Rosa.

Den kommande veckan ska mammorna låsas in med potentiella svärdöttrar för att se hur flickorna klarar hushållet. Tv-tittarna uppmanas att rösta bort flickor som inte håller måttet.

Mamma Teresa vill hitta en enkel och intelligent flicka med stil till sin son Claudio. Hon är lite bekymrad för sonen, som är väldigt rar mot familjen men "har för många flickvänner". Den arma unga kvinna som förväntas stå ut med vandringspokalen _ och med hans mamma _ får enligt svärmors kravlista inte vara vulgär. Hon måste också veta hur man tar hand om en familj.

Man kunde tillägga att hon nog också borde sakna självbevarelsedrift.

Tv-kanalen RAI är mitt inne i en debatt om dokusåpornas vara eller icke vara. Claudio Petruccioli, ordförande i RAI:s styrelse, anser att såporna får folk att bete sig oförnuftigt och till och med ovärdigt.

Både statliga RAI och de kanaler som ägs av mediemogulen och före detta premiärministern Silvio Berlusconi sänder mängder av såpor och Petruccioli har hittills inte haft framgång i sina försök att få bort dem.

TT

Mer läsning

Annons