Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsrådet och demokratin

Annons

Arbetsgruppen har skrivit till kommunstyrelsen samt kultur- och fritidsnämnden och begärt besked om hur det blir med planerna på ett ungdomsråd i Gagnef.

- Vi känner oss förvirrade, förnedrade och förbigångna eftersom vi inte fått information om de beslut som tagits som angår oss. Har innehållet i vårt förslag överhuvudtaget diskuterats någonstans, heter det i skrivelsen.

Ungdomarna är kritiska till att deras förslag inte tagits på allvar och de betonar att de fått höra att de inte är riktigt representativa.

I en kommentar säger Jaak Kerstell att tanken med ett ungdomsråd är att ge såväl kommunens ungdomar som de förtroendevalda en bred bas för framtida beslut i ungdomsfrågor, men också möjlighet att träffas för att diskutera gemensamma och även för olika kommundelar aktuella frågor.

- Det är jättebra att de här ungdomarna är så engagerade, men tyvärr - och jag förstår att det har varit svårt - har de inte lyckats engagera ungdomar i andra tätorter, i andra åldrar och med andra intressen. Det är det vi menat när vi konstaterat att de inte är representativa. I en demokrati kan man helt enkelt inte utse sig själv som representant för en grupp och sedan begära medel och befogenheter, konstaterar kommunalrådet och tillägger att kommunstyrelsen ansett att det behövs en omstart när det gäller bildande av ungdomsråd.

Han beklagar att informationen inte nått arbetsgruppen och säger att det delvis beror på att den tjänsteman som jobbat med ärendet varit sjukskriven.

Kommunstyrelsens ordförande berättar att han har träffat elevråden vid högstadieskolorna i Djurås och Mockfjärd och kunnat konstatera att det finns ett brett intresse för bildande av ett ungdomsråd.

- Med stöd av elevråden och kommunens många föreningar med ungdomsverksamhet kan vi öka förutsättningarna för att få till stånd ett valt och representativt sammansatt ungdomsråd. Att det är en viktig demokratifråga framgår inte minst av debatten angående förslaget att minska antalet kommunfullmäktigeledamöter, betonar han och tillägger att det i ett framtida ungdomsråd naturligtvis bör finnas utrymme för den arbetsgrupp som jobbat för att få till stånd ett råd.

- Men att vi skulle nöja oss med ett råd med elva självvalda ungdomar, av vilka de flesta är från samma del av kommunen, skulle jag se som ett stort kommunalt misslyckande. Jag är också övertygad om att det skulle leda till att det bildades andra liknande råd i andra kommundelar och det skulle knappast bidra till ökad förståelse och samsyn över tätortsgränserna, hävdar kommunalrådet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons