Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsprojekt misslyckades

Annons

Tanken med projektet var att ungdomar som begått ett inte alltför grovt brott, till exempel skadegörelse eller lättare misshandel, skulle få möta sitt offer öga mot öga och på det viset inse det felaktiga i handlingen och därigenom inte upprepa den.

Redan från början gick det hela trögt och förklaringen till det kan finnas i en viss ovana hos såväl polis som kommunens öppenvårdsenhet.

- Det tog ett tag innan vi började finna formerna för hur detta skulle gå till, det är helt klart. En delförklaring är bland annat att vi haft omsättning bland personalen i vår ungdomsgrupp, säger Ulrika Granberg, kriminalinspektör vid Borlängepolisen.

Men ett stort problem har varit kontakten gentemot öppenvårdsenheten. Polisen har helt enkelt inte kommit i kontakt med medlingspersonen där.

- Vi har bara fått tala med en telefonsvarare så det har varit minst sagt svårt, konstaterar Ulrika Granberg.

Och situationen har inte ljusnat på senare tid. Snarare tvärtom. Sedan några veckor tillbaka finns inte ens en medlare på öppenvårdsenheten.

- Det känns givetvis väldigt trist. Nu när vi fått igång våra rutiner för det här projektet riktigt bra så faller det på att en medlare saknas. Vi har heller inte fått några besked om när en sådan kan komma att tillsättas.

Att projektet skulle ha framgång är Ulrika Granberg övertygad om.

- Åtminstone på vissa kategorier av ungdomar som begått brott. Vi har flera fall där man verkligen vill medverka i en medling. Framför allt handlar det om ungdomar som har ordnade hemförhållanden, där föräldrarna också visar engagemang. Sedan finns ju tyvärr en direkt motsatt grupp där intresset är nästan noll.

Ulrika Granberg betonar dock att det nu är mycket viktigt att socialförvaltningen i Borlänge ser till att medlartjänsten på öppenvårdsenheten besätts.

- Absolut. Det är oerhört viktigt. En medlare behövs i princip omedelbart och det är en fråga som inte får dras i någon kommunal långbänk, avslutar hon.

Varken socialförvaltningen chef Karl-Gunnar Höij eller öppenvårdsenhetens chef Åsa Danielsson gick att nå för en kommentar under fredagen.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons