Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomshuset i Köpenhamn lagt i grus

Annons

I dag revs Ungdomshuset i Köpenhamn. Våning för våning lades byggnaden i grus, samtidigt som antalet gripna personer steg till 650.

Bara poliser och rivningsarbetare var på plats när det första hålet slogs upp exakt klockan åtta på morgonen. Senare flockades hundratals ungdomar för att titta på. Många höll om varandra och lade ner blommor.

Somliga vände sin ilska mot pressfotograferna och filmarna medan några ropade "Fuck the police" mot det stora polisuppbådet vid Ungdomshuset. Andra grät, bland dem tonåriga Maria Molly Bolton som tillbringat många helger på Ungdomshuset där hon lagat mat, gått på konserter och dansat.

Efter tre dagars våldsamma oroligheter präglades natten och morgonen av lugn. Men Köpenhamnspolisen stod redo för nya bråk. Inlånade svenska polisbussar cirkulerade i området medan hundpoliser bevakade avspärrningarna.

Rivningsmaskinen hade målats med silverfärg för att dölja firmanamnet, och rivningsarbetarna bar huvor för att inte bli igenkända. Några gånger gick grupper av åskådare ut på Nörrebro Runddel och blockerade trafiken innan de drevs tillbaka igen av polisen. Ett fåtal ungdomar greps.

Under kravallerna har det danska rättsväsendet gått på högvarv med häktningsförhandlingar långt in på nätterna. Av de 650 gripna har närmare 230 häktats. 20 av de gripna är från Sverige, 20 från Norge, 25 från Tyskland och en från USA. I dag hade elva svenskar häktats.

Ungdomshusets senaste ägare, frikyrkan Fadershuset, hävdade ännu i helgen att det inte var bestämt om huset skulle rivas. Men i dag sade kyrkans grundare Ruth Evensen att huset var i så dåligt skick - vattenskadat, brandfarligt och fullt av råttor - att ingen del kunde räddas.

Med rivningen störtade också den stora skylt ner som i månader ståtat med ett föga kärvänligt budskap från ungdomarna till Evensen: "Åt helvete med Ruth - vi stannar".

TT

Mer läsning

Annons