Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsgäng tvingade familjen bort från byn

Annons

- Vi står med ett hus som är betalt som vi inte kan - och inte vill - bo i, säger han.

Nu kräver han att kommunen gör något.

Lars Örjas har bott i Idkerberget sedan 1994 och har trivts jättebra. Men strax före jul förra året kände han och hans familj att det inte gick att bo kvar.

- Det är ett gäng som har hotat och trakasserat våra barn. Vi har en son på 14 år som är handikappad efter en förlossningsskada, säger han.

Sonen har hotats med kniv och trakasserats på andra sätt. Det hela började egentligen när pojken började i första klass, men har eskalerat den senaste tiden.

Det är i princip samma gäng som trakasserat honom hela tiden är han som har varit mest utsatt, men hans storebror har också drabbats.

- Äldsta grabben var ute och gick med hunden och då började de kasta sten efter honom.

För Lars del har det bland annat handlat om anonyma telefonhot. Det är även vuxna som ringer och hotar.

- Jag har börjat ha ett baseballträ innanför dörren och nu på slutet till och med inne vid sängen, säger Lars Örjas.

Familjen trodde att de skulle vara trygga efter flytten. Men förra veckan kom tre okända pojkar fram till 14-åringen och hotade att de skulle komma med vapen. En hälsning från gänget i Idkerberget.

- De var alltså lejda.

Polisen gör inget, tycker han. Vid ett tillfälle när 14-åringen blev hotad av en okänd man, som slog fast en kniv i grindstolpen mitt framför honom, tog de inte ens upp anmälan. Ofta har de inte tid att komma.

De är besvikna och förbannade på myndigheterna. De skrev brev och kontaktade socialen för flera år sedan och påtalade problemen i Idkerberget, men inget hände. Och nu har det blivit ännu värre.

- Och vi har försökt göra saker för att förbättra saker i byn, som att vara med och dra igång ungdomsgården till exempel.

Allra helst vill familjen bo på landet och tycker att kommunen borde hjälpa dem.

- Kommunen löste ju in husen i Tuna Hästberg, då borde de kunna göra samma med vårt hus, säger han.

Det enda rimliga vore någon form av kompensation för psykiskt lidande, tycker Lars. Och att kommunen lever upp till de fina deklarationerna om FN:s barnkonvention.

- Vi mår fruktansvärt dåligt.

Conny Norman, som ansvarar för medborgarbevakningen i Idkerberget, bekräftar att den lilla klicken av ungdomar ställer till mycket problem. Och det är inte bara Lars Örjas och hans familj som drabbats.

- De håller på och jävlas hela nätterna. Det är rena helvetet för dem som bor där, säger Conny Norman.

- Jag pratade med en av föräldrarna härom dagen och han skulle ta tag i det. De har ju ingen aning om vad deras ungar gör.

Han hoppas att det ska hjälpa, för nu har många tröttnat.

Mats Nygårds på Borlängepolisen känner till Örjas problem, men säger att det är svårt att göra något åt telefonhoten om de inte har namn att gå på. Hans råd är att hålla en kontinuerlig kontakt med polisen så att de kan agera snabbt om det behövs.

Lars Örjas tycker att bilden av Idkerberget som problemby stämmer och att det bästa vore att stationera två poliser där. De flesta bybor vågar inte säga ifrån, menar han.

- De måste göra något så folk kan bo där, säger han.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons