Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsfylla problem under Morafestivalen

Annons

- Jag har inte sovit en enda natt under festivalen, trots att jag använt öronproppar, säger en kvinna.

Hon vill inte gå så långt som att säga att hon vill förbjuda festivalen, som i år flyttade tillbaka från cirkusplatsen vid Tingsnäs till kajområdet vid Saxviken i centrala Mora.

- Men de kunde sänka ljudet lite från tivolit.

Sonja Sys säger sig ha blivit uppringd av tio personer, som haft kommentarer kring Morafestivalen.

- Sju har varit negativa och tre positiva. Och ljudnivån var nerdragen till lägsta nivå i år, enligt Sonja Sys.

"Gnället" på ljudnivån har hon upplevt under alla 14 åren hittills.

- Det går inte att ha ett tyst tivoli. Väljer man att bo mitt i stan får man tåla lite ljud, anser Sonja Sys.

Färska uppgifter från miljöinspektör Anna Andersson vid kommunens miljö- och hälsoskyddskontor från bullermätning i en lägenhet, cirka 80 meter från festivalområdet, ger dock grannen till festivalen rätt. (se intilliggande text).

Det största problemet under festivalen, enligt Sonja Sys, var inte ljudnivån, utan 14-17-åriga ungdomar som dricker alkohol helt öppet under festivalen.

- Det är oacceptabelt och jag undrar var deras föräldrar är.

Kommunens ungdomssamordnare, Åke Nyström, besökte festivalområdet från föreningen Vuxna på stan.

- På onsdagen var det två från föreningen och två föräldrar ute, torsdag var jag själv ute tillsammans med nio föräldrar, på fredag kom16 föräldrar och under lördagen tio föräldrar, vilket är väldigt positivt, säger Åke Nyström.

"Är det verkligen så här?" var reaktionen från föräldrar som tidigare inte besökt festivalen.

- De yngsta som vi såg dricka alkohol var 12-13 år. Det är skrämmande. Om vi inte får stopp på ungdomars drickande kommer vi att få väldiga problem framöver, säger Åke Nyström.

Spelar festivalen någon roll för om ungdomar dricker eller inte?

- Ja, hade det inte varit festival, skulle det inte finnas samma anledning att vara ute, säger Åke Nyström.

Hans Åkerman är chef vid socialförvaltningens IFO, individ- och familjeomsorg.

Några av avdelningens handläggare besökte Morafestivalen under onsdagen, torsdagen och fredagen för att finnas där som en resurs vid sidan av polis, ordningsvakter och vuxna på stan.

- Sammantaget såg våra handläggare oroväckande mycket alkohol bland ungdomar. Från 12-13 års ålder och uppåt rörde de sig obehindrat inom området och smög inte med det heller, utan sprang omkring och viftade med ölburkar. Det är väldigt oroväckande och borde vara en väckarklocka och en varningssignal till alla. Det är viktigt att vuxna är med och bryr sig om. Man ska inte släppa så små barn ensamma till festivalen, säger Hans Åkerman.

Festivalens vara eller inte vara i centrala Mora är ett diskussionsämne och ett beslut som miljö- och hälsoskyddsnämnden helst inte vill fatta på egen hand inför nästa års festival.

- Vi kommer att ta en diskussion i höst med berörda parter, polis, sociala myndigheter och tekniska förvaltningen, säger Nils-Göran Johansson. Det troliga är att frågan hädanefter kommer att föras upp på kommunstyrelsenivå.

Kommunens gatuchef Johnny Nilsson är en av de tjänstemän som personligen får ta emot skäll av folk som känner sig störda av festivalen.

- Nu kommer vi att göra en skrivelse i höst där vi vill att kommunstyrelsen ska besluta var festivalen ska vara någonstans framöver, säger Johnny Nilsson, som påminner om att kommunen lade ner en halv miljon kronor för att festivalen skulle flytta till Tingsnäs (cirkusplatsen) och att detta finns med i den av kommunfullmäktige antagna markanvändningsplanen.

Efter ett år flyttades ändå festivalen till centrum, eftersom arrangören önskade detta.

Sonja Sys säger till tidningen att nästa år, festivalens femtonde, blir hennes sista som arrangör. Något som hon bestämt sig för redan innan årets festival.

- Jag kan tänka mig att tivolidelen flyttar till loket, där det var från början, om det går att ordna. Det vore den allra bästa platsen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons