Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsboendet i Ludvika blir kvar

Annons

Ungdomsboendet öppnade 2001 och återfinns i tre sammanslagna lägenheter i ett bostadsområde i stan.

Boendet har sex platser och hit kommer ungdomar i 16-20-årsåldern som av olika anledningar inte kan bo hemma längre.

-Det kan handla om att ungdomarna har svårt med relationerna med föräldrarna av olika orsaker eller att föräldrarna av någon anledning inte orkar ta hand om sina barn, förklarar de Marothy.

Boendet är frivilligt, det är inte någon form av tvångsplacering. Boendet är för det mesta bemannat av personal under dagar och en del av kvällarna.

Däremot finns ingen av de tre behandlingsassistenterna på plats nattetid.

-Det här är ungdomar som egentligen inte har några större problem men kan behöva lära sig rutiner inför ett framtida eget boende. Till exempel matlagning, städning och tvättning av kläder.

- Vi öppnade 2001 och stängde en period för att sedan åter öppna för närmare två år sedan. Meningen var att vi skulle stänga den 30 juni i år men vi har beslutat att förlänga verksamheten med två år då det fungerar så bra. Vad jag förstått har det kommit väldigt få klagomål från grannarna i huset.

Sedan starten har 20-talet ungdomar varit inskrivna.

Tiden på boendet varierar, vissa bor här bara någon eller några månader, andra längre tid.

-I genomsnitt bor man här fyra-fem månader. Därefter flyttar man till eget boende eller hem till föräldrarna, upplyser Eva de Marothy som också berättar att verksamheten kostar kommunen cirka 900 000 kronor per år.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons