Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomligt miljöting vill skapa hållbar utveckling

Annons

- Miljötinget riktar sig till ungdomar från klass 9 och på gymnasiet och syftet är att ungdomarna ska intresseras för hållbar utveckling och få ett forum för att påverka, säger projektledaren Marie Spånberg. Hon har sedan i mars arbetat heltid med projektet, tillsammans med det programråd som utsetts bland ungdomarna.

- Förra året resulterade miljötinget i ett möte med statsministern Göran Persson som fick en lista med 33 förslag om vad riksdagen kan göra för att förbättra miljön.

Även årets miljöting kommer att resultera i en hel del förslag på miljöförbättringar från ungdomarna. På söndagen ska en lista med alla förslagen göras.

På fredagen inleds tinget med att Anders Wijkman, ordförande i EU-parlamentets utskott för utveckling och samarbete, pratar om Den förbannade kortsiktigheten. Biståndsminister Carin Jämtin pratar därefter på temat Varför ska vi bry oss om andra länder? En politisk "boxningsmatch", mellan representanter för de sju riksdagspartierna, och andra inslag blir det också denna första dag.

På lördagen kan deltagarna välja mellan 17 olika arbetspass där de kan få lära mer om allt från rättvis handel, sopproblemet, bilismens påverkan på miljön till genmodifiering och eventuella risker att äta genmodifierad mat.

På söndag förmiddag är det FN-tema som gäller och därefter sammanfattar riksdagsman Gustav Fridolin helgen. Då kommer också de förslagsboxar som finns uppställda att tömmas och förslagen listas för att överlämnas till Region Dalarna och kommunerna

På kvällarna kommer de 300 att ägna sig åt aktiviteter i simhallen, sporthallen, ishallen, bion och på andra platser. Det blir också uppträdanden på lördagskvällen av Hovet och en dansgrupp från naturbruksgymnasiet bland annat.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons