Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomens hus en bra investering

Annons

Det har varit ungdomsting i Hedemora och vi har med spänning läst resultaten av den enkätundersökning som kommunen genomförde med 639 högstadieungdomar och 396 gymnasieungdomar.

Vi kan där bland annat ta del av vad ungdomar vill göra på sin fritid. I rapporten kan man läsa att högstadieungdomar inte så ofta går på ungdomsgårdar, samtidigt som det är stor efterfrågan på just ungdomsgårdar och mötesplatser.

På gymnasiet går 82,8 procent aldrig på ungdomsgården. Det man saknar mest uteställen för dem under 18 år, ungdomsgårdar, musik/disco/konserthus, samlingslokal, kvällsöppna caffeer.

34,4 procent av ungdomarna på högstadiet dricker alkohol någon gång per månad, för gymnasieungdomar ligger siffran på 53,6 procent.

Några citat hämtade ur den fritext ungdomarna själva skrivit som svar på frågan om vad du vill påverka:

"Folk klagar på att ungdomar är på stan. Men det finns inget annat att göra"

"Gör mer aktiviteter för ungdomar för att minska droger och brott".

"Att man ska göra mötesplatser eller ungdomsgårdar. Café där man kan träffas, typ en rolig ungdomsgård som har öppet sent".

"Mer fritidsaktiviteter till ungdomar så att vi har nått att göra i tråkiga Hedemora, i stället för att hänga vid Hökarn och Konsum".

"Att vi ungdomar som inte vill sporta har något".

"Hatar den här kommunen, inga samlingsplatser för unga och man kan bara sitta och hänga på helgerna".

"Ett ställe för ungdomar, alla står och hänger vid McDonalds".

"Ett ställe man vet att alla går till, roligare att träffa vänner i nån slags lokal med cafe"

"Fixa nått ställe där ungdomar kan vara, om ni inte vill att ungdomar sitter på Konsummuren och dricker".

"Jag tycker Hedemora ska ha nån sorts musikhus där band spelar".

Det ungdomarna har räknat upp är aktiviteter som alla ryms i ett Ungdomens hus. En verksamhet där ungdomarna själva bestämmer samt tar ansvar, där vi vuxna endast ska finnas som bollplank och stöd.

Naturligtvis är all verksamhet knuten till Ungdomens hus drogfri.

Det är vår förhoppning att Hedemora gör som så många andra kommuner i Sverige - investerar i våra ungdomar inför framtiden.

GUNILLA JONSSON OCH PETRA STRÖM MENAR ATT ALLT UNGOMARNA ÖNSKAT SIG AV HEDEMORA I KOMMUNENS ENKÄT PÅ SKOLORNA ENTYDIGT PEKAR PÅ ETT ETT STORT BEHOV AV UNGDOMENS HUS. GUNILLA JONSSON PETRA STRÖM

Mer läsning

Annons