Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna kämpar mot polisaktion

Annons

Kampen mellan ungdomar och polis har börjat på Jagtvej i Köpenhamn, där polisen på morgonen har inlett en aktion för att tömma det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro.

De unga försöker att bryta polisens avspärrning. Polisen knuffar tillbaka de unga och har tagit fram batongerna. Ungdomarna var förberedda på aktionen, säger en taleskvinna för Ungdomshuset till nyhetsbyrån Ritzau.

På dansk polisradio talas det om att folk från olika delar av Köpenhamn nu är på väg mot Nörrebro, maskerade och utrustade med järnrör, rapporterar TT:s medarbetare på plats.

Enligt uppgift på polisradion ska också andra ungdomar vara på väg med tåg mot Köpenhamn.

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt av dansk polis.

En polishelikopter har landat på Ungdomshusets tak, berättar ögonvittnen. Polisen har också ställt upp vattenkanoner i närheten som de ska ha avfyrat direkt mot huset.

Boende i området berättar att flera utryckningsfordon har kört upp bakom Ungdomshuset. Området runt omkring har spärrats av.

Några av demonstranterna utanför har gripits men det är ännu oklart vad som har hänt inne i huset. Två ambulanser har kört in på parkeringsplatsen bakom Ungdomshuset och ambulanspersonal har gått in i huset, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Aktionen har genomförts mycket snabbt och den mötte inledningsvis inget motstånd från ungdomarna.

Vid avspärrningen på Julius Bloms Gade är det relativt lugnt, berättar TT:s medarbetare på plats. Människor har samlats utanför avspärrningen, många av dem är reportrar och fotografer.

I luften ovanför cirklar en helikopter.

Polisen har infört flygförbud över Nörrebro, vilket stoppade nyhetskanalen TV 2 News planer på att ta helikopterbilder av aktionen.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

TT

Mer läsning

Annons