Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar skapar en ny framtid

Annons

Under vintern kulminerade skadegörelsen och klottret i Smedjebacken och det visade sig att detta kostade samhället stora pengar. Bara för kommunen handlade det om cirka en miljon kronor.

Kommunledningen kallade till ett stormöte i mitten av januari och ett knappt hundratal personer hörsammade kallelsen.

Mycket under detta möte kom att handla om vad alla gjorde för ungdomarna, inte så mycket om vad ungdomarna ville göra.

Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken, tog initiativ till att ungdomarna själva skulle få ansvara för sina aktiviteter och de ska dessutom få besluta hur en större summa pengar ska användas.

För att kunna få fram idéer och projekt beslutades om en ungdomsdag där alla skulle finnas representerade.

På måndagen hade ungdomarna samlats i Brunnsvik för att påbörja det konkreta arbetet med att utforma önskemålen och idéerna som med tiden ska kunna bli verklighet.

Sammankomsten inleddes med att en rad förslag togs fram och därefter fick ungdomarna i grupper diskutera de olika förslagen. Det handlade om olika former av aktiviteter som saknades och som de ville att det skulle ordnas i Smedjebacken.

Bland annat ett nattöppet kafé, en verkstad där ungdomarna kunde vara och skruva på sina mopeder, fadderverksamhet för de som är yngre och en rad andra saker som kom upp som förslag till diskussion.

När alla förslag och idéer fick mer konkret form fick åter ungdomarna ansluta sig till en arbetsgrupp som fick som uppdrag att utforma en plan för hur det hela ska gå vidare.

Vid flera tillfällen under dagen lyftes det fram att utvecklandet och förverkligandet av förslagen ligger hos ungdomarna.

Vid sammanställningen av dagen fanns det flera projekt där det första stegen var tagna och som nu kommer att vidareutvecklas.

En grupp vill bilda en organisation för faddrar. Dels handlar det om att äldre elever i skolan ska ta hand om de yngre. Exempelvis ska alla som börjar i sjunde klass få en fadder i nionde klass. Tanken är att den yngre eleven ska få hjälp att komma in i skolan.

Inom denna grupp vill de även få hjälp av lite äldre ungdomar som kan vara goda förebilder. Ett förslag är att före detta klottrare kommer till skolan och berättar om sina erfarenheter.

Ett annat konkret projekt som det finns en grupp som ska jobba med är att skapa ett nattkafé i Smedjebacken. Tanken är att det skulle vara öppet i stort sett hela dygnet. Under dagtid skulle ansvaret ligga hos pensionärsorganisationerna och på kvällar och nätter skulle ungdomar och vuxna från exempelvis nattvandrarna sköta verksamheten. På detta vis skulle en mötesplats för alla generationer skapas.

En grupp vill jobba med att skapa en motorgård med en rad olika aktiviteter, dels möjligheter att jobba med mopeder, men även andra motorfordon. Ytterligare verksamhet som skulle finnas är ett kafé, utbildnings-lokal, helt enkelt en samlingsplats för alla som är intresserade av motorer. För tjejerna skulle speciella kvällar ordnas.

Aktiviteter av olika slag visade sig vara en stor brist och en grupp kommer att jobba med att få till fler aktiviteter för ungdomar i Smedjebacken. Det handlar om disko, konserter, filmvisning och annat som kan intressera ungdomar.

Jörgen Hammarin, Brunnsvik, summerade det hela med att det handlar om att göra det omöjliga möjligt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons