Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar på glid har inte tid med experternas byråkrati

Annons

Nu har Föreningen ungdomars fristad funnits i över ett år. Vår resa blev längre än vi trodde och den verkar aldrig få ett slut. Vi är ett vuxet ombud för ungdomar som behöver hjälp, som kan handla om mobbing i skolan, att följa med till sociala, bostad, dåliga hemförhållanden missbruk etcetera.

Vi har ett antal gånger besökt nämnder, politiker, chef, skolor, fritidsgård och fältare etcetera. Där vi har haft utfrågning och där vi lagt fram våra synpunkter på förändringar.

Vi har i vår förening ungdomar som började med olika missbruk vid 13 års ålder och i dag är 17-, 18-åriga missbrukare. Alla förstår väl att dessa måste ha en massa hjälp. För dem är varje morgon ett helvete, med att så fort som möjligt få tag på något så man kan känna sig "normal" igen. Då kan man inte tänka på skola och arbete. Man måste först byggas upp igen.

Så i vår kontakt med politikern Kenneth Persson har vi lagt fram att vi kan öppna ett ungdomsboende eller ett jourhem (det behövs hur många som helst) men det verkar vara så många experter som ska tillfrågas. Dessa ungdomar har inte tid att vänta på era rutiner och byråkrati. De måste få hjälp fort.

I vår styrelse finns en massa undersköterskor, skötare och fritidsledare - vad som behövs för att ta hand om dessa ungdomar. Så Kenneth Persson, vad väntar du på, vi vet att du tycker det är jättebra. Du kan aldrig bli en förlorare, utan bara en vinnare. Tro oss!

Och ni som arbetar med dessa ungdomar på heltid, har betalat för det och är utbildade experter. Vad tänker ni göra? Låt det gå fortare. De kan inte vänta på era rutiner.

När man går ut på stan träffar man på starkt berusade 13-, 17-åringar, där befinner sig också föräldrar, fältare och poliser. Vad visar vi dessa barn? Jo, att det är helt okej att dricka i den åldern, och att vi bara är där för att ta hand om dem i fall de behöver skickas för magpumpning.

Nu säger väl någon att ungdomar har väl i alla tider druckit sprit och knark har väl alltid funnits. Vi säger, nej! Aldrig har de varit så många och så unga. Och tro inte, ni föräldrar som ger era barn alkohol hemma, att de inte dricker ute. Det gör de!

Nej, om ni visste vad som hände i kroppen på dessa ungdomar när de intar alkohol, skulle de inte ens få lukta på korken.

Gymnasiefesterna är också ett exempel på dubbelmoral. Man kan inte gå in på krogen som 16-åring, om inte ägaren tillåter det.

Nej vi vill att stan öppnar ett ungdomscafé, Cozmoz blir en fritidsgård. Alla ungdomar är inte intresserad av idrott, datorer och centrum är inte farligare än utanför stan.

"Glades" (sniffning) är i ropet. För vår förening fanns det på tapeten ett par månader före de feta rubrikerna med rektorer i spetsen. Vi trodde förstås att de som har betalt för att veta sådant här, visste om sniffningen. Vad fel man kan ha.

Därför är vårt starka ord teamwork, utan det blir det inget som kommer att fungera. Vi har även begärt ett projekt på två år: Vuxna i skolan.

Vår enkät till 400 elever på fyra stora skolor missköttes också. Hur kan man inom en skola prioritera och tappa bort enkäterna? Arbetar inte ni så att barn ska ha det bästa?

Man hör att det är för lite lärare att de behöver hjälp. Det kanske inte är sant. Vårt projekt kan se till att ni får fler vuxna som hjälper till på skolan. Hur kan man tacka nej till en så bra sak. Vi hoppas komma i gång snart. Bara pengarna rullar in.

Ni som tycker vi gör ett bra arbete, kan vara med som stödmedlem för 60 kronor. Vi är inte med i någon riksförbund, så vi behöver medlemmar och sponsorer. Vi befinner oss på Vattugatan 7, lånad lokal av Hyresgästföreningen. Öppet onsdag 18.00-21.00.

FÖRENINGEN UNGDOMARS FRISTAD MARTHA BODIN

Mer läsning

Annons