Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar och våld

Annons

Gängrelaterat våld är inte något unikt eftersom detta existerar i hela världen genom droghandelns utbredning och tillgång till vapen. I vissa länder ser man även att staten har en viss roll i att gängrelaterat våld existerar genom diktatur.

FN och WHO håller på med en undersökning om just detta fenomen och i Sverige är det Rädda Barnen som har huvudansvaret för undersökningen. Av undersökningen framkommer det att när gängrelaterat våld uppstår kan det relateras till att olika ideal och värderingar finns i dessa grupper. I sin tur ser man ned på andra gruppers ideal och värderingar för man kan inte gå emot gruppens normer, eftersom utfrysning från gemenskapen är följden.

Det är hård press på dagens ungdom och många ideal att leva upp till och inte blir det bättre av att våld finns bland de egna som man identifierar sig med. Varför får man inte ha fria åsikter? Den åsikt man har eller hur man är klädd är väl upp till var och en personligen. Men går man på stan uppstår det lätt gliringar från en grupp ungdomar som står för andra åsikter. Har man tappat respekten för hur man behandlar varandra i dagens läge?

Man kan inte säga att alla ungdomsgäng brukar våld. Det är inte sant eftersom det finns fungerande ungdomsgäng som har olika ursprung. Målet, som ses långt borta, är att alla kan gå klädda som de vill och att kunna ha sin egen åsikt utan att bli påhoppad av andra. Hur det än är så lever vi i ett demokratiskt land där allas åsikter ska höras.

EN SOM BARA VILL HA SIN ÅSIKT SAGD

Mer läsning

Annons