Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ungdomar mår dåligt - därför super de skallen av sig"

Annons

Ewa Ström och Johan Spjuths verksamhet, som för närvarande inte har något namn, ligger under socialförvaltningen och bygger på frivillighet. I dagsläget tar de emot uppåt 40 ungdomar i åldrarna 13 till 25 år. Genom en metod som kallas Addis kartläggs och bedöms personens problem. Man går igenom konsekvenserna för missbruket och söker motivation till ett drogfritt liv. För tillfället är det något fler tjejer än killar som kommer till Ewa och Johan.

Kanske har tjejer lättare för att be om hjälp, gissar de.

Det är vanligt att ungdomarna har varit i kontakt med till exempel barn- och ungdomspsykiatrin, socialen, eller skolsköterskor innan de kommer till Ewa och Johan.

Men många kommer också spontant, ofta på kompisars rekommendationer.

- Här slipper man pekpinnar, säger de. Ibland måste personen sluta dricka helt, men ofta handlar det om att lära sig att begränsa konsumtionen, säger Johan.

Det finns gott hopp för ungdomarna att ta sig ur det destruktiva drickandet, menar han. Ju tidigare hjälpen kommer desto bättre förutsättningar att komma in i andra banor.

- De sysslar inte med förnekelse heller, snarare tvärtom, säger Ewa.

- Ofta spär de i stället på sina historier. De vill ha en identitet och kan man inte var bäst på något annat så vill man i alla fall vara bäst på att vara värst.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons