Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar går jägarskola

Annons

Totalt 19 killar mellan 13 och 18 år deltar i utbildningen i ungdomsgården.

Grundkursen omfattar 16 sammankomster och till det kommer en högviltskurs om åtta sammankomster och en tre kvällar lång grundutbildning i skytte.

Utbildningen genomförs i ABF:s regi. Studieförbundet subventionerar studiematerialet och cirkelledarna ställer upp gratis.

- Medelåldern i jaktlagen har under en följd av år ökat och en nyrekrytering är nödvändig om jägarkåren i framtiden ska klara av uppdraget att på ett ansvarsfullt sätt förvalta viltstammarna, säger Lennart Fredriksson och tillägger att det inte längre är lika vanligt som förr att ungdomar lär sig av sina föräldrar att jaga.

Flera av kursdeltagarna har tidigare inte ens varit ut på jakt, men de är allmänt naturintresserade.

- Även de som inte jagar eller tänker jaga har nytta av utbildningen. Kunskaper i exempelvis ekologi och artkännedom ökar förutsättningarna för att förstå och kunna njuta av naturen. Och personligen tycker jag att alla också borde ha kunskaper i sådant som jaktlig historia och jaktlagstiftning, förklarar Fredriksson.

Under ett antal år som cirkelledare har han, de här eleverna inräknade, haft 536 elever i jägarskolan och jaktledarutbildningar.

- Att jobba med ungdomar är extra roligt eftersom de ser allt med nya ögon, ifrågasätter och är beredda att förändra. Jag är övertygad om att de här ungdomarna kan vitalisera många jaktlag. Det enda jag saknar är fler flickor. Jag har tidigare haft kurser med enbart flickor och tycker att deras frågeställningar breddar de jaktliga diskussionerna, säger cirkelledaren.

Han och Curt är mycket nöjda med ungdomarna, deras mognad och deras seriositet.

- Vi trodde att upp mot 20 procent av ungdomarna skulle hoppa av efter några sammankomster. Men icke. De är mycket intresserade och ställer frågor som får oss att tänka till och ibland även läsa på lite extra. De är också helt på det klara med att naturupplevelsen många gånger kan vara betydligt viktigare än att komma till skott.

Etik, eftersök och rovdjursfrågor är några aktuella ämnen som behandlas under utbildningen.

- Vi försöker att i takt med att ungdomarna får en kunskapsmässig bakgrund behandla även kontroversiella frågor och då ur olika synvinklar. För oss som kursledare känns det viktigt att diskussionerna bygger på kunskap och inte på antaganden, fördomar, förutfattade meningar och prestige, säger Lennart Fredriksson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons