Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar förstör Gränges

Annons

I tisdags kunde NLT berätta att s-föreningen i Grängesberg fortfarande arbetar för en uppsnyggning av ortens centrum. I synnerhet stationsplanen är i behov av en renovering, menar medlemmarna.

Det håller de anställda på Grängesbergs gatukök med om. Under sommaren har stationsplanen blivit ett tillhåll för ortens ungdomar. De har förstört både bord, gräsmattor och en telefonkiosk.

- Det sitter ungefär 15 killar och tjejer här varje kväll. De ristar in meddelanden på borden och kör sönder gräsmattorna med sina mopeder, berättar Jimmy Danielsson, nyanställd på gatu-köket.

- Härom natten hade någon slagit sönder en ruta på telefonkiosken. Det är jättetrist att komma hit på morgnarna.

Gatuköket på stationsplanen har sedan förra måndagen en ny ägare: Bedros Kirakossian. Han är rädd för att vandaliseringen stoppar turister, som i vanliga fall stannar till i Grängesbergs centrum på väg upp mot, eller ned från, Sälen.

- Jag tror inte att de har lust att äta här om det ser ovårdat ut. Titta dig omkring, säger han och slår ut med armarna.

Kommunen har nyligen städat upp efter helgens omgång, men fortfarande finns hjulspår i gräset. Lite jord ligger kvar på asfalten.

- Vi försökte att prata med några av ungdomarna i går. Men jag vet inte om de tog åt sig. De sa ingenting, säger Jimmy Danielsson.

Både han och Bedros Kirakossian är säkra på att det är tonåringar som utför hyssen. Ungdomsgården på Björkås är stängd under sommaren.

- Jag förstår dem, de har väl inget annat att göra än att sitta på stationsplanen. Men de behöver ju inte förstöra, säger Jimmy Danielsson.

Varje sommar ställer kommunen ut fyra bord på området. I september, när de ska tillbaka, är de vanligen defekta. I fjol målade man och bytte virke på dem för flera tusen. Men det har man inte råd att göra igen.

- Vi tvättar borden efter varje sommar. Men en rejäl upprustning ska bara behöva göras en gång vart tredje eller vart fjärde år, säger parkarbetaren Torgny Karlsson.

Om inte borden lämnas i fred har kommunen bestämt sig för att inte ställa ut dem nästa sommar.

Då får de förbipasserande äta sin snabbmat stående.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons