Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar drabbas av snöbristen

Annons

Begreppet Rightbay Locals dök upp i mitten på 90-talet och en tanke om att det skulle bli en förening kom på tal.

Föreningen registrerades aldrig, men de inblandade ville organisera sig på något sätt och dra in pengar och skapa bättre förutsättningar för ungdomar som höll på med skidor och snowboard.

I mars 2005 bildades föreningen och nu, tio år efter de första funderingarna, har Locals vuxit till ett 70-tal medlemmar.

- Vi har medlemmar från hela Sverige och till och med i Frankrike och Schweiz, säger föreningens ordförande, Philip Hagberg.

Det var hopprampen nere vid Enån som lockade de utländska medlemarna.

- Många ville prova, och för att få åka i rampen så fick de lösa ett medlemskap för att försäkringen skulle gälla. Men ingen av de utlänningar som startade, kom någonsin ner i vattnet, skrattar Hagberg.

Idag är det inte med lika munter min som tidningen träffar Philip Hagberg på serveringen i Rättviks sla-lombacke. Snöbristen stör.

- Ungdomarna har under hösten tränat två gånger i veckan i idrottshallen på Rättviks gymnasium. Där har de övat volter och olika tricks, säger Philip Hagberg.

Hans intresse för föreningen började med att han och några andra pappor till ungdomarna tog initiativet att jobba ideellt, och tyckte det var kul att vara delaktiga. Det var meningen att ungdomarna skulle ta över till slut, men Philip är kvar och trivs med det han tillför till föreningen.

Rättviksbacken har den 23-24 februari två av deltävlingarna i Nightmare, en tävling för just snowboard och skidor. Finalen går senare i Sälen, som i dagsläget är den närmaste orten med snö.

- Vi får verkligen hoppas på att det blir av, annars flyttar vi tävlingen till Sälen. Intresset bland de unga är enormt för det här, och det är tråkigt om vi inte får köra i hemmabacken, säger Hagberg.

Rightbay Locals har även varit med att anordna resor en dag i veckan till Rättviksbacken, och den första bussen skulle gått idag, onsdag.

- Vi tyckte att de ungdomar som inte får möjlighet att prova på, eller som inte tar sig till backen, skulle få en chans att komma dit. De skulle få åka buss från skolan halv tre på eftermiddagen. Sedan skulle de få liftkort, låna utrustning och få åka tills backen stängde, men det fick vi ställa in, säger Hagberg.

- Nu är det bara att hoppas på snö och kyla och sedan sköter snökanonerna resten.

- Vi får se, avslutar Philip Hagberg.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons