Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas dåliga hälsa i fokus

Annons

Det var några av smakbitarna när tjejkonferensen inleddes på fredagsmorgonen i Moraparken.

Det blev en viss susning bland åhörarna när kommunalrådet Gunnel Söderberg uppenbarade sig iklädd som punkare. En ännu lite för djärv klädsel för att bära på ett kommunfullmäktige uppgav hon till tidningen.

Dagens konferencier var inte lika modig. Lars Åke Wilhelmsson, bekant som "Babsan" skötte sin dagssyssla med en drivande självironi, som roade till många skratt.

Vasaloppets vd Mats Budh gav en allvarlig bild av landets hälsotillstånd under rubriken "Vasaloppet tar vid där samhället slutar".

Anspelningen gällde samhällets ointresse för de ungas hälsa med nedbantad gymnastikundervisning i skolorna. Konsekvensen är att kroppsvikten bland ungdomar ökar lavinartat samtidigt som intresset för motion är vikande. För tio år sedan var 15 procent av anmälda deltagare till Vasaloppet mellan 19-24 år. Nu är den siffran nere på fem procent.

Mats Budh berättade att Vasaloppet inrättat en stiftelse med målet att uppmuntra satsning på motion och hälsa bland ungdom.

Magdalena Augustsson-Ödh, vd på ett dataföretag, spann vidare på samma tanke fast i radikalare utformning.

Hennes teori är att dagens ungdomar är välutbildade, snabbrörliga på arbetsmarknaden och väljer jobb själva.

För en långsiktig och fruktsam utveckling krävs det att företagen hittar former för att nå den unga arbetskraften.

Trots att ungdomen visar ett politisk engagemang så tappar politiska parter och organisationer medlemmar.

- Företag kan upptäcka att politisk korrekthet kan upplevas som tråkig det kan få dem till att ta ställning politiskt i framtiden för att nå de yngres tankar, säger Magdalena Augustsson-Ödh.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons