Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga visade nya modet

Annons

Platsen var Församlingsgården på tisdagskvällen. Här hade församlingen ordnat med modevisning till förmån för Lutherhjälpen.

Elva unga mannekänger hade fullt sjå med att visa upp sig i olika kreationer inför en publik på cirka hundra personer i samlingssalen.

Sedan ut ur lokalen, spring nedför trappan till källarplanet för byte till nästa klädupplaga, upp för trappan och ut bland publiken och "mannekänga".

På kortsidan spelade "Sjöströmarna" typiskt lagom stillsam modevisningsmusik, allt medan konferenciären och tillika klädförsäljaren Iréne Lindquist från Långshyttan gick på i ullstrumporna som vore hon en ny Ingrid Schrewelius.

Ni vet damen som årtionde in och årtionde ut hade tv-programmet Lilla Journalen och utan överdrift kunde betecknas som den svenska modevärldens grand old lady.

Iréne Lindquist gjorde i alla fall sitt bästa för att få de plagg som mannekängerna uppträdde i att verka än mer fantastiska och vackra och ändamålsenliga och lyxiga än de redan var i verkligheten.

Kläderna som tonåringarna visade sades vara skapade med inriktning på konsumentgruppen 25-60-åringar, men visst, kläderna fungerade även på dessa lite yngre förmågor.

Möjligen kunde det anmärkas på att många av de moderiktiga persedlarna hade sin grund i jeanstyget. Så i pausen ställde NLT:s utsända en försiktig fråga till Iréne Lindquist om det inte var lite för mycket jeans i denna modevisning.

- Jo men jeans, arbetarbyxan, är aldrig fel. Det går till exempel bra att gå på fest i jeans, förklarade modefantasten från sydöstra Dalarna.

Passar det rent av med slips eller kravatt till jeans?

- Ja, varför inte. Om man har en snygg skjorta till så, blev det omedelbara och tycktes det självklara svaret från Ingrid Lindquist.

Modevisningen var huvudinslaget under den trivsamma aftonen i Församlingsgården. Men gruppen Sjöströmarna såg till att den gråhåriga delen av publiken också hade rejält utbyte av kvällen.

- Vi spelar mycket visor av bland andra Dan Andersson och Nils Ferlin. I kväll blir det en vårlig repertoar. Modern musik? Nja, det blir nog besvärligt för oss att spela något som de här ungdomarna uppskattar, skrattade Birgit Sjöström och Svea Eriksson innan det var dags att dra i gång spelandet tillsammans med Håkan Jansson och Jan-Erik Sjöström. I underhållningsprogrammet ingick också ett uppträdande eller snarare uppvisning av unga medlemmar i dansföreningen La Danzers.

Dessutom var det ordnat med tre lotterier och förstås servering av kaffebröd och dryck av olika slag.

- Det är konfirmanderna och en del äldre i församlingen som har bakat alltihop. Alla intäkter från kvällen går oavkortat till Lutherhjälpen, framhöll komminister Torbjörn Claesson.

I samband med den årliga kampanjen för Lutherhjälpen brukar ni dela ut fastebössor till alla hushåll. Men inte i år?

- Nej, det blev ju strul i fjol när vi hade paketerat och gjort klart med 10 000 bössor som sedan försvann hos Posten. Därför bestämde vi oss för att inte skicka ut några bössor i år utan hoppas att vi får in mycket pengar i kväll i stället.

- Och de som inte kunde komma i kväll men vill skänka pengar kan ringa pastorsexpeditionen så sänder vi en informationsbroschyr. Eller så kan man komma till kyrkan på palmsöndagen den 13 april och lägga en rejäl kollekt, sade Torbjörn Claesson.

Sent på tisdagskvällen kunde komministern summera kvällens arrangemang. Han var mycket nöjd med utfallet:

- Vi fick in drygt 5 000 kronor. Ett väldigt fint resultat. När det gäller Lutherhjälpen så vet jag att det förbereds hjälpinsatser för Irak. Så snart kriget är över står Lutherhjälpen beredd att göra humanitära insatser, betonade Torbjörn Claesson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons