Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga uppfinnare sökes

Annons

Efter skolan, tisdagen den 24 januari är alla elever på mellan- och högstadiet och gymnasiet välkomna att delta i Närviks och Almis uppfinnardag.

Under uppfinnardagen kommer mängder av aktiviteter att äga rum i Närvik. Det blir formverkstad med konstpedagoger, designers och flera uppfinnare deltar. Det blir kortare föreläsningar och även information om lagar och regler för uppfinnare.

Både Markus Svensson, näringslivsutvecklare/evenemangssamordnare och Ulf Wahlberg ska ut och informera om uppfinnardagen i kommunens skolor.

I kommunens samrådsgrupp träffas representanter från bland annat Almi, Närvik, Arbetsförmedlingen, kommunen och revisionsbyråer för att diskutera affärsutveckling, och strategier för innovationer.

Gruppen konstaterade att Rättvik inte alls kan presentera nya innovationer som tidigare.

Under 2004 arrangerade Närvik en uppfinnartävling för elever i Rättviks skolor. Många deltog och många nya idéer uppstod. Flera av elevernas idéer fortsatte Almi och Närvik arbeta vidare med, både finansiellt och praktiskt. En av pristagarna var Maja Persson och hennes uppfinning att placera magneter i vantar så de kan fästas på elementet och torka.

- Många vardagsproblem uppstår och unga kan se lösningar. En av fördelarna med uppfinnardagen är att elever från mellanstadiet till gymnasiet deltar och de deltar med sina olika infallsvinklar, säger Ulf Wahlberg.

-Här får de professionell guidning om vad uppfinningar och innovationer är, att de inte behöver vara blyga eller rädda, vi hjälper till med juridiska och praktis- ka frågor och här kan de unga diskutera idéer under sekretess.

-Att träffa uppfinnare är också en inspiration för många, hur de lyckades, vad det gjorde och varför.

Näringslivet i Rättvik är till stora delar uppbyggt på uppfinningar och innovationer. Det spelar ingen roll vilken ålder uppfinnaren har, Almi och Närvik vill arbeta vidare med bra idéer och då även i ungt entreprenörskap.

Almi arbetar med förstudier, finansiering, marknadsundersökningar och allt under sekretess. De unga kan också få hjälp med att finansiera prototyper, göra en affärsplan, mönsterskydda eller söka patent.

-Av 100 idéer, vi testar alla förutsättningslöst, finns i genomsnitt 15 kvar och åtta till tio kan bli till eget företagande.

-Genom de unga utvecklas näringslivet och entreprenörskapet. De unga stärks, tar fler kontakter och blir motiverade, får känna hur den här världen fungerar. Almi har årligen en miljon kronor att använda för nya innovationer och även rådgivning. Vi vill använda pengarna och det gör vi inte för eget syfte, säger Ulf Wahlberg.

Att någon ser uppfinningen och att den går att utveckla och att någon tror på det man gör är viktigt för de unga, tror Markus och Ulf.

Rätt idé i rätt tid, motiverade människor och rätt stöd ger nya jobb.

Inspirerande uppfinnare från Rättvik kommer till uppfinnar-dagen och Närvik fortsätter att utveckla ungt entreprenörskap i Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons