Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga uppfinnare prisades

Annons

Idétävlingen för elever i Rättviks skolor som arrangeras av ALMI, Företagarna, Näringslivet i Rättvik och Innovation Dalarna avslutades i torsdags med prisutdelning. Många roliga och finurliga idéer kom in för bedömning.

- Alla har fått chans att delta, men det är flickorna som vågat mest, tänkt kreativt och också belönats för sina lösningar, säger Bengt Fyhr och Johnny Andersson, två av jurymedlemmarna.

- Vi vill stimulera kreativt tänkande och problemlösning. Rättvik är en av de kommuner i landet som kommer med mest innovationer. Det kan vi se genom antalet ansökningar om bidrag för nya innovationer som kommer till ALMI, säger Johnny Andersson, till vardags produktutvecklare på Sarholms plåtdetaljer i Rättvik.

Och roliga uppfinningar kom in till Närvik, kommunens näringslivsenhet.

Maja vann första pris med magnetvanten. En liten magnet i vanten gör att den är lätt att fästa på elementet när den är blöt.

Systrarna Tuula och Emilia Karhu får 1 000 kronor var för sin nagellackshållare, en pryl som läggs i handen vid manikyren.

Tredjepristagare blev Erika Emerén, Lussi-Hanna Andersson, Elin Danielsson och Elin Lundin för sina ersättningskrokar för oäkta örhängen.

Lina Andersson och Michaela Långberg för dosfack att hänga på till exempel soffan.

Tuula Karhu, förbättrad dynggrep. Emilia Karhu, sele att bära kaninen i. Tuula Karhu, häftstiftsborttagare.

Arrangörerna anser inte tävlingen bara är på skoj, det är en tävling med allvarlig underton och juryn hoppas fler och fler elever deltar i tävlingen och att idéerna och skaparlusten fortsätter blomma i uppfinningsrika Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons